Neden hayatımıza birilerini alırız? Mutlu olmak, gelişmek, yalnızlığımızı paylaşmak ve daha birçok neden. Hepsinin ortak noktası kendimizi daha iyi hissetmek. Ancak bazı ilişkilerde bu durum tam tersi olabiliyor. Toksik ilişki de tam olarak böyle. Toksik ilişki zarar verir ve kendimizi kötü hissetmemize neden olur. Kendinizi kötü ve yıpranmış hissettiğiniz bir ilişki yaşıyorsanız bu toksik ilişki olabilir. Peki toksik ilişki ne demek? Böyle bir ilişkide olup olmadığımızı nasıl anlarız?
Toksik İlişki Ne Demek?
İletişim ve psikoloji alanında uzmanlara göre toksik ilişki birbirini desteklemeyen insanların devamlı bir çatışma içinde olduğu ilişkilerdir. Rekabetin, uyumsuzluğun ve saygısızlığın olduğu bir ilişkide biri diğerinin kuyusunu kazar. Elbette her ilişkinin kendine has dinamikleri vardır. İnişler çıkışlar olması normaldir. Ancak toksik ilişki içinde bulunanlar bunun çok yorucu olduğunu ve ilişkide mutsuz olunan anların mutlu anlara göre daha ağır bastığını bilir. Toksik ilişki içinde olmak bireylere zihinsel, duygusal ve hatta fiziksel olarak zarar verir. Ve bu ilişkinin sadece sevgiliniz ile aranızda olması gerekmez. Arkadaşlık ilişkileri, aile ilişkileri veya iş yerinde kurmuş olduğunuz ilişkiler de toksik olabilir.
Toksik İlişki Olduğunu Nasıl Anlarız?
Toksik ilişki ne demek öğrendiysek; ilişkimizin toksik bir ilişki olduğunu nasıl anlarız? Kasıtlı veya kasıtlı olmadan sürekli olarak bir ilişkide kişinin karşı tarafa zarar vermesinin mutlaka bir nedeni bulunuyor. Bu neden bilinçaltının derinliklerinde de olabilir. Belki kendisi de önceden toksik ilişki içindeydi veya yeterince sevgi görmedi. Zorbalığa uğramış veya psikolojik rahatsızlıkları olabilir. Nedeni ne olursa olsun siz veya partneriniz ilişkinizi toksik hale getirebilir. Peki yaşadığımız şeyin toksik ilişki olduğunu nasıl anlarız?
Destek eksikliği yaşarsınız. Sağlıklı ilişkilerde partnerinizin başarılı olduğunu görmek gurur vericidir. Ancak toksik ilişkide her başarı rekabete dönüşür. Böyle bir ilişkide partnerinizden kazandığınız başarılarda destek göremezsiniz.
Nezaket ve saygı, yerini alaycı konuşmalara, iğneleyici sözlere bırakır.
Zaman zaman kıskançlık yaşamak normal olsa da; sürekli olduğunda şüphe ve güvensizliğe yol açabilir. Partneriniz başarılarınız hakkında olumsuz düşüncelere sahip ise toksik ilişki yaşıyor olabilirsiniz.
Her bir hareketinizin kontrol altına alındığını hissetmek. Nerede olduğunuzu, ne yaptığınızı daima rapor halinde partnerinize sunma ihtiyacı hissetmek ve bunu yapmadığınız zamanlarda tartışma yaşamak.
Kişisel bakımınıza önem vermeyi bırakmak. Toksik ilişki yaşıyorsanız; buna enerjiniz kalmaz.
Toksik İlişki Belirtileri Nedir?
Sağlıklı bir şeyin içinde olmadığınızı anladığınızda toksik ilişki içinde olduğunuzu da fark etmeye başlıyorsunuz. Bunu anlamak için ise dışarıdan bir göz olarak bakabilmek önemli. Çünkü toksik ilişki içindeyken felç gibi olursunuz ve buna alışırsınız. Toksik ilişki içinde olduğunuzu son fark eden kişi siz olacağınız için bu konuda çevrenizden gelen uyarıları dikkate almalısınız. Siz de ilişkilerinizi gözden geçirip sağlıklı olup olmadığını test etmek istiyorsanız; işte toksik ilişki belirtileri;
- En ciddi ve en önemli belirtisi! Toksik ilişki şiddet ve tacizi içerir. Bu şiddetin türü psikolojik ya da fiziksel olabilir.
- Bir ilişki size mutlu hissetirmek yerine, endişeli, mutsuz, çaresiz hissettiriyorsa; bu ilişki toksik ilişki olabilir. Kendinizi mutlu çiftleri kıskanırken bulabilirsiniz. Böyle bir ilişki sizde kalıcı mutsuzluk yaratır.
- İlişkilerdeki önemli bir konu da kişiliğiniz ve özgüveninizdir. Toksik ilişkiler bunlara zarar verir. Bunun sonucunda depresyon, kaygı veya yeme bozukluğu yaşayabilirsiniz. Bir ilişkide endişelerinizi dile getiremiyorsanız; bir şeyler ters gidiyor demektir.
- Eğer ki toksik ilişki yaşıyorsan kendine zaman ayırdığın için suçlu hissedebilirsin. Çünkü her zaman partnerinle ilgilenme gerekliliği duyarsın.
- Her yalan ilişkiye zarar verir. Basit konularda bile yalan söylüyorsa güveniniz sarsılır. Güvenmediğiniz bir kişiyle sağlıklı bir ilişki yürütmek çok da mümkün değildir.
Toksik İlişki Nasıl Düzeltilir?
Peki toksik ilişkiyi düzeltmek mümkün müdür? Nasıl düzeltilir? Yukarıda saydığımız belirtileri ilişkinizde yaşıyorsanız; harekete geçmelisiniz. Toksik ilişki içinde gördüğünüz zarar duygusal ya da zihinsel ise sorunun çözülüp çözülemeyeceğine karar vermeniz gerekiyor. Ve tabi ki iki tarafında ortak hareket etmesi gerekmektedir. Çözmeye karar verdiyseniz; toksik ilişki nasıl düzeltilir?
- Öncelikle hem siz hem de partneriniz durumu kabul etmekle başlamalısınız. Geçmişte yaşadığınız ve ilişkinize zarar veren davranışları fark etmeniz önemli bir adımdır. Her iki taraf da ilişkinin bu hale gelmesinde kendilerine düşen sorumluluğu almalıdır.
- Hem siz hem de partneriniz suçlamadan dinleyip, davranışların altında yatan nedenleri öğrenmeye yönelmelisiniz.
- Dışarıdan bir göz olarak ilişkinize bakabilmelisiniz. Bazen ilişkinin içindeyken bu duruma neyin sebep olduğunu görmek zordur. Bu yüzden profesyonel yardım alabilirsiniz. Tarafsız bir göz vasıtasıyla daha sağlıklı ve kalıcı bir ilişki kurabilirsiniz.
- Toksik bir ilişkiyi onarmak zaman ve sabır gerektirir. Bu süreyi birbirinize tanıyın. Unutmayın ilişkiniz bir günde bu hale gelmedi ve bir gecede de düzelmeyecek. Ve bu süreçte partnerinize şevkatli davranmayı ihmal etmeyin.