Son yıllarda artan sosyal medya etkisi ile Aile İçi Şiddet epey duyulmaktadır. Genellikle kadına yönelik olan bu şiddet darp, maddi şiddet, manevi şiddet ve hatta ölüm ile bile sonlanabiliyor. Aile içi şiddet ve mücadele ne yazık ki kadına şiddetin artması anlamına gelmektedir. Aile içi şiddet özellikle çocuklu ailelerde çocukların da bu şiddete maruz kalması demektir. Kadına yönelik her şiddette çocuk varsa eğer kadın şiddet gördüğünde aslında çocukta psikolojik olarak şiddet görmektedir.
Tehdit, baskı, fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar fark etmemeksizin şiddetin her türlüsünü kınıyor ve madur olan kadınlarımızı sonuna kadar savunuyoruz. Nefes alan hiçbir canlı şiddete maruz kalmamalı. Toplum sağlığı ve en önemlisi kadınlarımız, geleceğimiz olan çocuklarımız şiddetin hiçbir türlüsüne kesinlikle şahit olmamalıdır. Aile içi şiddet ve mücadele son bulmalı çok daha güzel bir dünyada yaşamalıyız. Toprağı kan kokan değil çiçek kokan bir ülkede yaşamalıyız.
Aile İçi Şiddet Gören Biri Ne Yapmalı?
Aile içinde şiddete maruz kalan her kimse en yakın karakola ya da jandarma komutanlığına başvurmalı ve şikâyetçi olmalıdır. Şiddet gören kadınlarımız, kızlarımız, çocuklarımız için şiddet önleme ve izleme merkezi (ŞÖNİM) kurumuna başvuru yaparak gerekli tedbirleri almalıdır. Bunların haricinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, Cumhuriyet Başsavcılığına kesinlikle suç duyurusunda bulunmalıdırlar. Ümidimiz ve temennimiz aile içi şiddetin asla olmaması. Ama ne yazık ki ülkemizde gün geçtikçe şiddetin boyutu artmaktadır.
Eğer şiddete maruz kalıyorsanız, Kaymakamlığa/Valiliğe, Aile Mahkemesine, kadına yönelik şiddete kadın dayanışma merkezlerine başvurabilirsiniz. Başvuru şartları İçin detaylı incelemeler yapabilirsiniz. Ya da evden çıkamıyorsanız şayet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ALO 183 hattı arayarak gerekli yardımları isteyebilirsiniz. Başta da söylediğimiz gibi, umarız şiddete maruz kaldığınız bir hayat yaşamazsınız ama şayet şiddet gördüğünüz takdirde bahsettiğimiz kurumlara muhakkak başvurarak şiddete göz yummamalı ve sessiz kalmamalısınız.
ŞÖNİM Bünyesinde Kimlere Hizmet Verir?
ŞÖNİM yani Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi kimlere hizmet verir birlikte göz atalım. ŞÖNİM ev içi şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadın, çocuk, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilere hizmet verir. Eğer sizde şiddet görüyor ya da şiddete maruz kalma ihtimaliniz dahi olsa lütfen sessiz kalmayın ve hemen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine başvuru yapın. Sizler şiddete dur deme yönünde adım atın bizler olası şiddete maruz kalma ihtimalinizi ortadan kaldıralım.
ŞÖNİM Destek Hizmetleri Nelerdir?
Şiddet önleme ve izleme merkezi nedir gelin biraz bundan bahsedelim. ŞÖNİM şiddet gören ya da görme tehlikesi olan kişilerin sığınabileceği bir yerdir. Kadın çocuk yaşlı genç fark etmemeksizin herhangi bir şiddet görüyor ya da tehdit alıyor iseniz başvurabileceğiniz yerlerden bir tanesidir. Peki hizmetleri nelerdir? Maddeler halinde sunmuş olduğumuz makalemizin devamına birlikte göz atarak şiddet önleme ve izleme merkezi hizmetleri nelerdir inceleyelim.
- İlk olarak sizlere barınma hizmeti vermektedir. Şiddet gördüğünüz dönemde başvuru yapıldığı takdirde sizlere barınma hizmeti vermektedir.
- Eğer küçük çocuğunuz var ise kreş yardımı yapılmaktadır.
- Geçici maddi yardım desteği yapılmaktadır.
- İstihdam edinme desteği yine şiddet önleme ve izleme merkezinde yapılmaktadır.
- Rehberlik ve danışmanlık desteği verilmektedir.
- Tüm bunların yanı sıra tıbbi destek hizmeti de verilmektedir.
- Şiddet önleme ve İzmir’le merkezlerine 7 gün 24 saat ulaşım sağlayabilirsiniz.
Aile İçi Şiddet Gören Biri Darp Raporu Nasıl Alır?
Umarız bu makaledeki bilgilere hiçbir zaman ihtiyaç duymazsınız. Hiçbir canlının şiddete maruz kalmadığı güzellikler ile dolu bir dünyada yaşamaya öğreniriz. Aile içi şiddet gördüğünüz takdirde öncelikle en yakın karakola başvurarak şikâyette bulunmalısınız. Ardından polis eşliğinde en yakın sağlık kuruluşuna giderek doktorla konuşup muayene olmanızın ardından darp raporu alabilirsiniz. Ya da hastaneye başvuru sırasında durumunuzu anlatarak hastane polisi ile de görüşme sağlayabilir ve şikâyetçi olabilirsiniz.
Son yıllarda artan aile içi şiddet gün geçtikçe azalmak yerine artış göstermektedir. Sizlerde şayet şiddet görüyor ya da bu konuda tehditler alıyor iseniz lütfen bu duruma sessiz kalmayınız. Şiddet gördüğünüz takdirde en yakın sağlık kuruluşuna da giderek hastane polisine şikâyet edebilirsiniz. Sizler sessiz kaldıkça şiddet asla azalmayacaktır. Gelişen sosyal medyanın gücü ile sesinizi çok daha yüksek bir şekilde duyurabilir ve önlemler alabilirsiniz.
Aile İçi Şiddet İçin Hangi Mahkemeye Başvurulur?
Eğer aile içi şiddet görüyor iseniz kesinlikle sessiz kalmamalısınız. Bu şiddet darp ile sonuçlanmasa dahi psikolojik, cinsel, fiziksel şiddet ya da şiddet görebilme tehlikeniz dahi olsa lütfen sessiz kalmayın. Çünkü zamanla bu şiddetin boyutu mutlaka artacaktır. Erken önlem almak ileri gitmemesi için en büyük önlem olacaktır. Aile içi şiddet her türlü kötü sonuçlar doğurmaktadır. Hele ki bir çocuk sahibi iseniz kesinlikle en başından önlem almalısınız.
Çocuğunuz psikolojisi ve akıl sağlığı her şeyin önünde gelmektedir. Peki, aile içi şiddet için hangi mahkeme de başvuru yapabilirsiniz gelin birlikte göz atalım. Bulunduğunuz il veya ilçenin aile mahkemesi hakimliğine ya da en yakın polis merkezi, jandarma merkezi, cumhuriyet savcılığına da başvuru yapabilirsiniz.
Şiddete sessiz kalmayın!
Siz susarsanız şiddet büyür ve çok daha kötü sonuçlar oluşabilir. Önleminizi alın ve şiddetin her türlüsüne ses çıkarın.