Tuvalet eğitimi çocuklar için oldukça önem taşıyan bir konudur. Çocuklar uyurken ve uyanık kaldıkları süre zarfında büyük ve küçük idrarlarını altına bağlanan beze yapmaktadır. Bu süreç uzadığı takdirde gelişimlerini de bir hayli etkilemektedir. Bu yüzden tuvalet kontrolü kazanmaları, yardım ve annenin hatırlatması olmadan kendilerinin bu durumu fark ederek, tuvalete gidip gereksinimlerini giderebilmelerine tuvalet eğitimi denmektedir. 

Bazı ülkelerde çocuklara 3 – 4 aydan itibaren tuvalet eğitimi verilmektedir. Bu durumu her ne kadar garipsesek de başarılı olan ebeveynler bulunmaktadır. Tuvalet eğitiminin yaşı yoktur. Çocuk kendisini ne zaman hazır hissederse o zaman bırakmalıdır bez alışkanlığını. Lakin elbette uygun görüldüğü yaş ve ay bulunmaktadır. Peki, tuvalet eğitimine başlamak için en doğru an nedir? Ya da tuvalet eğitiminde yapılan yanlışlar nelerdir? Bunun gibi birçok sorunuzu içeriğimizin aşağı kısmında detaylı bir şekilde yer verdik. Dilerseniz tüm sorularınızı yanıtlamak için diğer başlığımıza göz atalım. 

Tuvalet Eğitimine Başlamak İçin En Doğru Zaman

Çocuğunuzun bez alışkanlığından kurtulabilmek için araştırmalarda bulunabilirsiniz. Peki, bebeğinizde sizin kadar hazır mı tuvalet eğitimi için? İçeriğimizin bu kısmında sizlere minik bebeğiniz tuvalet eğitimi için hazır mı? Ya da tuvalet eğitimine hazırsa, bebeğinizden gelen sinyaller neler olur bunları maddeler halinde sizlere sunacağız. Dilerseniz gelin birlikte inceleyelim. 

  • Öncelikle belirtmek isteriz ki, tuvalet eğitimi için çocuğunuzun kaslarının gelişmiş olması gerekmektedir. 
  • Tavsiye edilen 18 – 24 ay arasıdır. Lakin çoğu zaman 18 ay erken olmaktadır. 
  • Minik bebeğinizin tuvalete hazır olup olmadığının ilk belirtilerinden bir tanesi bezinden rahatsız olması ile başlar. 
  • Bezine çıkarmaya çalışmakta bir diğer belirtilerinden bir tanesidir. 
  • Eğer bebeğiniz tuvaleti geldiğinde “çiş, kaka” gibi kelimeler söylüyorsa tuvalet eğitimi için hazır demektir. 
  • Tuvalete ya da lazımlığına oturmak için hevesleniyor ise bu durumda bir diğer belirtilerden bir tanesidir. 
  • Tuvalet eğitimi sanıldığından çok daha önemli bir konudur ve kişilik gelişimi için de oldukça önem taşımaktadır. 
Tuvalet Eğitimine Başlamak İçin En Doğru Zaman

Tuvalet Eğitiminde Yapılan Yanlışlar

Ne yazık ki tuvalet eğitiminde yapılan hatalar bulunmaktadır. Bu hataların sonucunda çocuklarda tuvalet eğitimi gecikmesi ve kişilik bozuklukları gibi birçok sorunlar meydana gelebilir. Bu yüzden çok dikkat edilmesi gerektiğini ısrarla belirtmek isteriz. Dilerseniz yapılan bu yanlışları birlikte inceleyelim. 

  • En doğru anın beklenmemesi; doğru zamanı beklemek tuvalet eğitiminin en önemli noktalarından bir tanesidir. Çocuğunuzun kas sisteminin gelişmesi gerekmektedir. Ve elbette ki minik bebeğinizin de bu eğitim için psikolojik olarak hazır olması gerekir. 
  • Yanlış döneme tuvalet eğitiminin denk gelmesi; örneğin eğer bebeğiniz diş çıkarıyor ve bu yüzden huzursuz ise, büyüme atağı dönemlerinden birinde ise tuvalet eğitimini ertelemenizi tavsiye ederiz. 
  • Bebeğinizi kendi haline bırakmak; bu durumda diğer bir yanlıştır. Zamanı gelince öğrenir gibi bir düşüncede olmamalısınız. Bu durum çocuğunuzda her şeyi yapmada özgür olabileceği düşüncesine kapışmasına neden olur. Buda, çocuğunuzun sosyalleşmesinde sıkıntı yaratabilir. 
  • Sabırsız olmak; annelik zaten yeterince zor, şüphesiz ki herkes bu durumun farkında. Lakin unutmamanız gereken en önemli hususlardan bir tanesi, bu durum geçici ve muhatap olduğunuz kişi sizin minik kuzunuz. Bu yüzden sabretmeli ve gereksiz yere yükselmemelisiniz. Bebeğinizin korkmasına neden olabilirsiniz ve bu eğitimi almasını geciktirebilirsiniz.
  • Bebeğinizin üzerinde baskı yapmak; bu gibi durumlarda anneler kimi zaman aceleci davranabiliyor. Sakin kalarak ve oyun oynar gibi bebeğinizle birlikte zaman geçirerek bu eğitimi vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. 
  • “Tuvaletin var mı?” Sorusunu yinelemek; bizler nasıl ki bir konuda ısrar edildiğinde sıkılıyor ve tekrar duymamak için o ortamdan uzaklaşıyorsak, bebeklerinizin de baskı gördükçe sıkılarak uzaklaşacaklarını göz ardı etmemelisiniz. 
Tuvalet Eğitiminde Yapılan Yanlışlar

18 – 24 Ay Arası Çocuklarda Gece Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Tuvalet eğitiminde atlanılmaması gereken en önemli noktalardan bir tanesi gece tuvalet eğitimidir. Çoğu anne ve babalar önce gündüz tuvalet eğitimi verelim daha sonra geceye geçeriz diyerek, gece verilen tuvalet eğitimini ertelemektedir. Yalnız bu durum oldukça sakıncalıdır. Gece verilecek olan tuvalet eğitimi de kesinlikle ertelenmemeli ve gündüz ile aynı zamanlarda öğretilmelidir. Gündüze göre gece verilecek olan eğitiminde aynı zamana denk gelmesi önerilmektedir. Değinmemiz gereken bir diğer konu ise, unutmamalısınız ki ilk günden gündüz verilen tuvalet eğitiminde nasıl sonuç alamıyorsanız aynı şekilde gece verilen eğitimde de sonuç anlamayabilirsiniz. Kendinize ve minik bebeğinize bu süreç için zaman vermeyi ihmal etmemelisiniz. 

Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Doğduğu andan itibaren bebeğinizi yaşıtları ile istemsiz bir şekilde kıyasladığınız birçok an olmuştur. Her ne kadar yapılmaması gerektiği bilinsede anneler bunu istemsiz bir şekilde yapıyorlar. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan bir tanesi her annelik ve her çocuk kendine hastır. Kıyaslanmamalıdır ya da kafaya takılmamalıdır. Her durumda olduğu gibi anneler tuvalet eğitimi verirkende minik bebeklerini yaşıtları ile kıyaslama halinde olabiliyor.

Doğduğu andan itibaren bebeğinizi yaşıtları ile istemsiz bir şekilde kıyasladığınız birçok an olmuştur. Her ne kadar yapılmaması gerektiği bilinsede anneler bunu istemsiz bir şekilde yapıyorlar. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan bir tanesi her annelik ve her çocuk kendine hastır. Kıyaslanmamalıdır ya da kafaya takılmamalıdır. Her durumda olduğu gibi anneler tuvalet eğitimi verirkende minik bebeklerini yaşıtları ile kıyaslama halinde olabiliyor. Doğru ve sabırla verilen tuvalet eğitimlerinde zamanın hiçbir öneminin olmadığını söylemek isteriz. Lakin bir zaman dilimi bilmek istiyorsanız tuvalet eğitimi ( çocuktan çocuğa farklılık gösterdiği için) 3 ila 6 ay kadar sürebilir. Bu durum kısalada bilir, uzayada bilir. Sizin ve en çokta bebeğinizin hazır olup olmadığı ile alakalıdır.