6 Şubat sabahı 11 ili etkileyen ve Türkiye’yi sarsan bir depremle güne uyandık. Birçok insanımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz ve yaraların tez zamanda sarılmasını diliyoruz. Depremde hayatını kaybedenlerin ve birçok insanımızın yaralanmasının yanında çocukların da anne babasını kaybetmesi veya hiçbir yakının hayatta olmaması gerçeğiyle karşılaştık.
Bu çocuklara sahip çıkarak bir nebze olsun yaralarını sarmak için duyarlı vatandaşlarımız koruyucu olmak istiyor. Peki koruyucu aile olmak nedir? Kimler koruyucu aile olabilir? Bekleme süresi ne kadar? Zorlukları nelerdir? Ve koruyucu aile olmak için merak ettiğiniz her şey bu yazımızda.
Koruyucu Aile Olmak Nedir?
Koruyucu ailelik, çeşitli sebeplerle biyolojik ailesi ile yaşamını devam ettiremeyen, 0-18 yaş aralığında olup devlet kurumlarında yaşayan çocuklara, aile yanında bakım hizmeti sağlanmasıdır. Her ne kadar devlet kurumlarında çocuğun temel ihtiyaçları karşılansa da birey olarak sıcak bir yuvada sevgi ile büyümek, çocukların psiko-sosyal gelişimi açısından çok önemlidir.
Kurum bakımından ziyade aile ortamında olmak fiziksel ve duygusal açıdan daha iyi olduğunu bilimsel çalışmalar da vurgulamaktadır. Koruyucu aile hizmetindeki temel amaç çocuğun üstün yararı gözetilerek bakımının ve ihtiyaçlarının sağlıklı bir aile ortamında karşılanmasını sağlamaktır.
Kimler Koruyucu Aile Olabilir?
Koruyucu aile başvurusunda bulunmak için bir takım şartları sağlamış olmanız gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 25-65 yaş aralığındaki düzenli bir geliri olan ve en az ilkokul diplomasına sahip kişiler veya çiftler koruyucu aile olmak için başvuruda bulunabilir.
Koruyucu aile olmak için evlilik şartı bulunmamakla birlikte biyolojik çocuğunuzun olması da başvuru yapmanıza engel değildir. Evlat edinmeden farklı olarak çocuk ile aranızda 18 yaş bulunması şart değildir. Evlat edinmede çocuk, evlat edinenin kütüğüne kayıt edilirken; koruyucu ailelikte çocuk kendi ailesi ile olan soybağını devam ettirir.
Koruyucu Aile Olmanın Bekleme Süresi Ne Kadar?
Koruyucu aile olmak için başvurudan sonraki hazırlık süreci ortalama 6-8 ay sürer. Çocuğun koruma altına alınma nedeni koruyucu aile yanında kalma süresine de etki etmektedir. Çocuk uzun yıllar koruyucu ailenin yanında kalabileceği gibi bir süre sonra biyolojik ailesine de dönebilir. Her iki durumda da çocuğun üstün yararı gözetilerek karar verilir. Yine de çocuğun biyolojik aileye geri dönme oranı çok düşüktür.
Koruyucu Aile Olmanın Zorlukları Nelerdir?
Koruyucu aile olmak yoğun duygularla verilecek bir karar değildir. Nadiren de olsa koruyucu aile olup sonradan çocuğu bırakmak isteyen kişiler olabiliyor. Bu da çocuklar için yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Koruyucu aile olmak isteyen kisiler araştırmasını yaptıktan sonra karar vermelidir. Koruyucu aile olma sürecinde tüm sorumluluklar devlet ile birlikte karşılansa da bir takım zorlukları elbette vardır. Ancak devlet karşılaştırınız güçlükler ile ilgili psikolojik destek de vermektedir. Peki koruyucu aile olmanın zorlukları nelerdir gelin birlikte bakalım.
- Koruyucu aile olunduğunda cocuk ile biyolojik ailesi arasındaki soybağı kesilmez. Bu nedenle çocuğun biyolojik ailesine geri dönme ihtimali ile kaygılanabilirsiniz.
- Çocuğun adını değiştiremezsiniz. Kendi soyadınızı veremezsiniz.
- Koruyucu aileler adres veya ikamet değişikliklerini en az 1 ay öncesinden bağlı bulundukları İl Müdürlüğü’ne bildirmek zorundadır.
- Çevre baskısı hissedebilirsiniz. Bir çocuğunuz varsa onun kadar sevememekten endişelenebilirsiniz.
Koruyucu Aile Olmak İçin Nereye Başvurulur?
Koruyucu aile olmak isteyen kişilerin bulundukları ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan koruyucu aile birimlerine başvurmalıdırlar. Süreç sonunda uygun görülmesi halinde devlet koruması altındaki çocuk koruyucu ailenin yanına yerleştirilir.