Bebeklerimiz dünya üzerinde sahip olduğumuz en değerli hazinelerimizdir. Bebeklik dönemlerinden itibaren tüm süreçlerinde yanlarında olduğumuz gibi onların mutlu ve huzurlu olabilmeleri içinde elimizden geleni yaparız. Nasıl ki onlar mutlu olduğunda bizde mutlu oluyorsak aynı şekilde onlar mutsuz ve üzgün olduklarında da onlarla aynı duyguyu paylaşabiliyoruz. Tabiri caiz ise kendimizden çok değer verdiğimiz çocuklarımız ne yazdık ki bazen bazı durumlarda kabızlık problemi yaşayabiliyor.
Bu durum çocuklarda ve hatta büyük yaşlardaki insanlarda bile problem haline gelebilirken bebeklerde kabızlık sorunu çok daha sıkıntılı günler geçirmesine sebep olabiliyor. Özellikle bebeğiniz anne sütü yerine mama alıyorsa, ek gıdaya yeni başladıysa ya da yediği besinlerden kaynaklı kabızlık problemi yaşıyor olabilir. Peki minik bebeğinizin bu problemini nasıl gidereceğinizi ya da bu sıkıntısına nelerin sebep olduğunu merak ediyor musunuz? Öğrenmek için içeriğimizin devamını okumanız yeterli olacaktır.
Bebeklerde Kabızlık Nedir?
Gözümüzden sakındığımız bebeklerimiz ne yazdık ki kabızlık problemini yaşayabiliyor. Anne sütü alan bebeklerde bu durum çok nadir görülse bile mama ile beslenen bebeklerde çok daha sık görülmektedir. Lakin yeni doğan bebeklerde 10 güne kadar büyük idrarını yapamaması normal olarak karşılanmaktadır.
Telaşlanılacak bir durum olmadığını söylemek isteriz. Bebeklerde kabızlık her ne kadar can sıkıcı bir durum olsada unutmayın ki bu durum geçicicidir. Ve bunu yaşayan tek anne siz değilsiniz. Büyük idrarını yapamaması ve devamlı ıkınması üstelik konuşamadığı için derdini anlatamaması sizleri düşündürebilir. Haklı olarak bebeğimizin acı çektiğini düşünebilirsiniz. Lakin her sıkıntının bir çözümü olduğu gibi bebeklerde kabızlık sorunununda bir çözümü bulunmaktadır. Dilerseniz bebeklerde kabızlık belirtileri nelerdir birlikte inceleyelim.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde kabızlık problemi sık sık karşımıza çıkan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Dilerseniz maddeler halinde sunduğumuz bu belirtileri birlikte inceleyelim.
• Karın bölgesinde sertlik olması bebeklerde kabızlık belirtilerinin başında gelmektedir.
• Eğer bebeğinizde iştah kaybı var ise muhtemelen kabız oldu demektir.
• Eğer büyük idrarı kokulu ise bu durumda kabızlık belirtilerinden bir tanesidir.
• Ağlama ve huzursuzlukta bebeklerde kabızlığın bir diğer işaretidir.
• Kaka yapmadan önce ağrısı var ve hıçkırık tuttu ise muhtemelen minik bebeğiniz kabız olmuş demektir.
• Kuru, sert ve topaklanmış büyük idrarda kabızlık belirtilerinin en başında yer almaktadır.
• Sürekli bir şekilde ıkınma ve ıkınırken kızarma da bir diğer kabızlık belirtisidir.
Bebeklerde Kabızlık Tedavisi Nelerdir?
Minik bebeklerinizde kabızlık tedavisi için neler yapılmalıdır? Ne gibi bir tedavi uygulanmalıdır? Bebeklerde kabızlık problemi nasıl çözülür gelin birlikte inceleyim. Eğer bebeğiniz kabızlık sıkıntısı çekiyorsa ona yardımcı olabilmek adına bacaklarını karnına doğru çekebilirsiniz. Ardından sağdan sola doğru olacak şekilde dairesel hareketler yapabilirsiniz. Sonrasında bacaklarını aşağı doğru çekip tekrardan karnına doğru itmelisiniz. Bir diğer masaj türü ise, bebeğinizi sırt üstü yatırdıktan sonra karın boşluğundan başlamak kaydıyla eliniz ile sağdan sola doğru ve aynı zamanda aşağı doğru kaydırarak masaj yapabilirsiniz.
Bunların yanı sıra yine bacakları karına iterek bisiklet sürer gibi hafif hızlı bir şekilde hareketler yapabilirsiniz. Bebeğinize eğer bez bağlıyorsanız bezini açtığınızda bir ıslak mendil yardımı ile makat kısmına ufak ufak baskı yaparak uyarıda bulunabilirsiniz. Son olarak bir kulak çubuğu yardımı ile zeytin yağını yine bebeğinizin makatına uyarıda bulunabilirsiniz. Bu gibi uyarıcı hareketler bebeğinizin kolay bir şekilde tuvalete çıkmasında yardımcı olacaktır. Unutmayın ki bebeğinizin ağırlarını bir nebze olsun bu şekilde hafifletebilirsiniz.
Kabızlığın Önlenmesi İçin Neler Yapılır?
Bebeklerde kabızlık problemi onları ciddi şekilde rahatsız edebilir. Bu yüzden özellikle ek gıda döneminde kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Peki kabızlığı önlemek için ne yapabilirsiniz? Bu sorunun cevabı için okumaya devam edebilirsiniz. Dilerseniz yapabileceklerinize birlikte göz atalım. İlk olarak ek gıda döneminde bebeğinize vereceğiniz yiyeceklere dikkat etmelisiniz.
Ardından eğer vereceğiniz besinlerin kabız yapacağını düşünüyorsanız yanında muhakkak meyve suyu vermelisiniz. Lifli gıdalardan takviye ettiğinizde kabızlığı önleyebilirsiniz. Bir diğer önerilerimizden bir tanesi yemeklerden sonra bir çay kaşığı zeytinyağı verebilirsiniz. Bu şekilde kabızlığı önleyebilir ve bebeğinize yardımcı olabilirsiniz. Bir diğer önerimiz ise kayısı, elma, üzüm, karpuz gibi meyveleri de gün içerisinde tükettirebilirsiniz.