Yıllar sonra tekrar gündeme gelen bebek kundaklama özellikle kundaklanmayı seven bebekler için oldukça konforlu olmaktadır. Bebek sıkı sıkı ve kat kat sarılmasındansa esnek ve ince bir yarım kundak tekniği uygulamak çok daha doğru olmaktadır. Yarım kundak tekniği ise bebeğin bacaklarının sarılmadığı, yalnızca kollarının sarıldığı bir kundaklama tekniğidir.
Yeni Doğan Bebek Nasıl Kundaklanır?
Tam kundak günümüzde önerilmeyen bir yöntemdir. Yeni doğan bebek kundaklama için önerilen kundak yöntemi yarım kundak olmaktadır. Ayaklarının sarılmadı ve yalnızca kollarının kundaklandığı bu yöntemde bebekler oldukça rahat etmektedir. Önemli olan bebeklerin gelişimi ve hangi yöntem ile rahat ettiğidir. Bu yüzden bu yazımızın tamamını okuyarak bebekleriniz için en doğru yöntemi tercih edebilirsiniz.
Bebekler Neden Kundaklanır? Ne İşe Yarar?
Bebekler yeni doğdukları dönemde kendilerini anne karnındaki gibi rahat ve güvende olduklarını bilmek istemektedir. Bu yüzden yeni doğan bebek kundaklama bir hayli önem taşımaktadır. Bebek yeni doğduğu dönemde dış dünyaya alışmakta zorluk çekmektedir. Kundak ile sarıldığı takdirde anne karnı hissi verildiğinde bebekler çok daha kaliteli uyur ve kendilerini güvende hisseder.
Bebekleri Kundaklamak Ne İşe Yarar?
Bebek kundaklama bebeklerin rahatlamasına ve derin bir uyku çekmesine katkı sağlar. Bebek ağlamalarını azaltır. Bebeklerin sakinleşmesine neden olur. Bebeğiniz kendisini güvende hisseder. Kan dolaşımını ve sinir sistemi gelişimini olumlu yönde etkiler.
Peki, Bebek Kundaklamada Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bebeklerin kendilerini güvende hissetmeleri için bebek kundaklama işlemi yapılması bir hayli önemlidir. Bebek gelişimi için kundaklama hakkında en detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz maddeler halinde sizlere sunmuş olduğumuz bebek kundaklamada nelere dikkat edilmeli konusunu birlikte inceleyebiliriz.
- Öncelikle kundak yaparken bebeğin yüzü açıkta kalacak şekilde sarılmalıdır.
- Sonrasında kundak işlemi yapılırken bebeğin vücudunun üst kısmı daha sıkı sarılırken kalça ve bacaklar serbest kalacak şekilde bol bir şekilde sarılmalıdır.
- Kalça çıkığı riski oluşmaması için bebeğin kalça ve bacaklarının hareket edebiliyor olması gerekmektedir.
Bebekleri Kundaklamanın Faydaları Nelerdir?
Eski zamanların en vazgeçilmez yöntemi olan bebek kundaklama zamanla azalma göstermiştir. Ama bebek kundaklama sağlıklı mı diye düşünülürken araştırmalar sonucu sağlıklı olduğu konusuna kanaat getirerek tekrar gündeme gelmiştir. Bebekleri kundaklamanın faydalarını araştırarak sizlere sunma kararı aldık. Dilerseniz birlikte inceleyebiliriz.
- Kibarca sarmalanmak bebeklerde anne karnında hissi vermektedir.
- Bebeklerin rahatlamasına, derin ve kaliteli uyumalarına neden olmaktadır.
- Ağlamayı azaltır ve bebekleri sakinleştirir.
- Kundak yapılan bebekler kendilerini güvende hissederler.
- Kan dolaşımını ve sinir sistemlerinin gelişiminde katkı sağlar.
Peki, Bebek Kundaklamanın Zararları Nelerdir?
Yeni doğan bebek kundaklamanın önemi son zamanlarda gittikçe rağbet görmektedir. Bu yüzden anne adayları son zamanlarda bebek kundaklama nasıl yapılmalı, yararları ve zararlarını araştırmaktadırlar. Dilerseniz bebek kundaklamanın zararlarını birlikte inceleyebiliriz.
- Bacakların sıkı ve dümdüz bir şekilde sarıldığı geleneksel kundaklama yöntemi kalça eklemi çıkığı riskini arttırır.
- Bebeğin sıcaktan bunalma riskini arttırır.
- Kendi başına karın üstü dönebilen bebeklerde, ani bebek ölümü sendromu riski artabilir.
Bebekleri Ne Zaman Kundaktan Çıkarmalıyız?
Bu süre elbette bebekler arasında farklılık göstermektedir. Kendiniz bebeğinizi takip ederek bebek kundaklama ne zaman sonlanmalı karar verebilirsiniz. Ama araştırmalara göre bebeğinizi 3 – 4 ay içerisinde kundaktan ayırmanız gerekmektedir. Lakin bebeğiniz eğer kundak istemiyor ve artık kundaktan sıkıldığını gösteren hareketler sergiliyor ise 3. Ya da 4. Ayı beklemeden kundaktan ayırmanız gerekmektedir.
Kundak Nasıl Yapılır?
Yeni doğum yapan annelerin en sık araştırdıkları konulardan biri olan kundak, son dönemlerin vazgeçilmezi olmuştur. Eğer bir müslin battaniyeniz ve sevgi dolu elleriniz var ise kundak yapmak oldukça keyifli bir hal almaktadır. Bebek kundak içerisinde rahat edip edilmediği gözlemlenmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Bebek kundaklama, müslin battaniyenin bir köşesi içeri kısma kıvrılmasının ardından bebeğin baş kısmının dışarı geleceği şekilde bebeğin yatırılması ile başlar. Ardından bebeğin kolları düz bir şekilde vücuduna getirilir ve kundak bebeğin sırtına doğru sarılır. Ardından diğer kolu düz bir şekilde bedenine sabitlenir ve kundak yine aynı şekilde bebeğin kollarını saracak şekilde sarılır. Ve işte kundağınız hazır!