Merhaba sevgili anne ve anne adayı okurlarımız. Öncelikle bebeklerinizi sağlıklı, mutlu ve huzurlu büyütmenizi temenni ettiğimizi bilmenizi isteriz. 6. Ay ile birlikte gelen ek gıda dönemi ile annelerin telaşesi de başlamış oluyor. Hal böyle olunca bizlerde yükünüzü hafifletmek adına 6 aylık bebek gelişimi ve beslenmesi için sizlere ufak bir araştırma yaptık. Minik bebekleriniz bu ayda artık ek gıda dönemine merhaba diyor. Bu yüzden endişeleniyor olabilirsiniz. Lakin korkmanızı gerektirecek bir durum olmadığını söylemek isteriz.
Bu süreçte sizlerin yanınızda olacağımızı bilmenizi isteriz. Öncelikle belirtmek isteriz ki, her çocuk özel ve kendisine hastır. Sizlere bu içeriğimizde yalnızca genel bilgi vereceğiz. Minik bebeğinizin gelişimini Detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, muhakkak doktorunuza başvurmalısınız. Annelik psikolojisi ile anneler bebeklerini diğer bebeklerle kıyaslayarak moral bozabiliyorlar. Hatırlatmamızda fayda var sevgili ziyaretçilerimiz, bebeğinizin sağlığı yerindeyse diğer her şey zamanla elbet olacaktır. Dilerseniz 6 aylık bebek gelişimi nasıl olur birlikte inceleyelim.
6 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
Bu kısımda sizlere 6 aylık bebek gelişiminden bahsedeceğiz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi her çocuk kendine hastır. Bebeğinizin gelişimi için gerçek anlamda endişe duyuyorsanız lütfen doktorunuza başvurunuz.
Gelelim bebeklerinizin gelişimine. 6 aylık bebeğiniz artık oturabiliyor ve doğduğu zamana nazaran çok daha hareketlendi değil mi? Bebekler ne kadar hareketli olursa kilo alımı da bir o kadar yavaşlayabilir. Bu yüzden önemli olan kilo alımı değil gelişimidir. Lakin elbette bebeklerin ay ay boy ve kilo ölçülerinin bir sınırlaması vardır. 6 aylık bebek kilosu ağırlığı bu dönemde erkek bebekler için, 5500 gr ila 9600 gr aralığında olmalıdır. Boyu ise 60 cm ila 73 cm aralığında olmalıdır. Kız bebeklerde ise bu ölçümler kiloda, 5400 gr ila 9250 gr aralığında, boyu ise 59 cm ila 72 cm aralığında olmalıdır.
Elbette bebek gelişimi yalnızca boy ve kilo ile sınırlı değildir. Bebekleriniz artık sizi tamamen tanıyor ve tepki verebiliyordur. Yabancı bir insan gördüğünde ağlayarak size gelmek isteyebilir. Nesneleri ağzına götürerek keşfetmeye çalışabilir. Söylediğiniz her sözün anlamını idrak edebilir. Örneğin; “haydi banyo yapmaya” dediğinizde banyo yapacağını bilir. Ya da “gezmeye gidiyoruz” dediğinizde evden dışarı çıkacağını bilir. Bu dönemde bebeğiniz ile bol bol kitap okumalı, sohbet etmeli ve size her ihtiyaç duyduğunda onun yanında olmalısınız. Unutmayın minik bedenlerinin içinde kocaman sevgileri var ve o sevginin en çoğu size ait.
6 Aylık Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalıdır?
Bebeklerin uyku düzeni bir diğer merak edilen konulardan olmaktadır. Uyku düzeni bebeklerin gelişimi için çok önemli bir etkendir. Özellikle yenidoğan döneminde bebekler ne kadar çok uyursa o kadar gelişimi iyi olmaktadır. 6 aylık bebek uykusu da, bebekler her ne kadar dirense de oldukça önemlidir. Bebekler büyüdükçe gündüz uykuları daha aza indirilmelidir. Yenidoğan döneminde günün neredeyse tamamını uyuyarak geçiren bebeklerde 6 aylık dönemde yavaş yavaş bebekler daha düzenli uyumaya alıştırılmalıdır. 6 aylık bebek günde yaklaşık 14 saat uyumalıdır.
Bunun 4 saati gündüz 10 saati gece olacak şekilde uyumalıdır. Örneğin; akşam saat 21.00’da uyuyan 6 aylık bir bebek sabah saat 7 de uyandırılmalıdır. Uyandıktan sonra ilk uykusunu sabah 10’da yaparak 12 de tekrar uyandırılmalıdır. İkinci uykusunu öğleden sonra 15.00’da yapan bebeğinizi 17.00’da uyandırılmalı ve gece uyku saatine gelene kadar bir daha uyutulmamalıdır. 6 aylık bebek uyku düzeni için yukarıda yazmış olduğumuz saatler yalnızca örnektir. Siz bebeğinize göre ayarlayarak daha sağlıklı bir düzen oluşturabilirsiniz. Ay ay uyku düzeni için araştırmalarınızı her ay güncellemeniz gerekmektedir.
6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı
Bebeklerinizi ilk 6 ay yalnızca mama ya da anne sütü ile beslemelisiniz. 6 aylık bebek artık ek gıda almaya hazırdır ve şimdiye kadarki bebeğinizi beslediğiniz düzeniniz bozulacaktır. Bunun için endişe etmenize hiç gerek yok. Sizlere ek gıda için bebeğinizin neler yiyebileceğini aşağıda maddeler halinde sunacağız. Lakin ek gıda dönemi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz “Bebeklerde Ek Gıda Dönemine Geçiş Nasıl Olmalıdır?” İçeriğimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz. Üstelik bir ay boyunca gün gün neler yedireceğinize dair tariflerimiz de mevcuttur.
- Yoğurt
- Havuç
- Kabak
- Patates
- Balkabağı
- Avokado
- Elma
- Armut
- Şeftali
- Kayısı
- İrmik
- Erik
- Muz
- Yumurta sarısı
6 aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı
Yine sözümüze her çocuk kendine has ve özeldir diyerek başlayalım. Kıyaslama yapmanız çok normal. Sizi elbetteki bu konuda anlayabiliyoruz. Ama kendinizi yıpratmak yerine bebeğinizin sağlığı yerinde ise kiloların bir öneminin olmadığını hatırlatmalısınız. 6 aylık bebek artık çok daha fazla hareketli olduğu için bu aylarda daha az kilo alımı mevcut olabilir. Bu yüzden endişe etmemelisiniz. Elbetteki bebeklerin her ay kilo sınırı mevcuttur. Dilerseniz birlikte inceleyebiliriz. Öncelikle belirtmek isteriz kız ve erkek çocukları arasında boy ve kilo farkı bulunmaktadır. Erkeklerde 6. Ayında boyu 60 cm ile 73 cm aralığında olurken, kilosu 5500 gr ile 9600 gr aralığında olmalıdır. Kızlarda 6. Ayında ise boyu 59 cm ile 72 cm aralığında olurken, kilosu ise 5400 gr ile 9250 gr aralığında olmalıdır. Bebeğinizde daha düşük kilo alımı ya da daha fazla kilo alımı varsa lütfen doktorunuza başvurunuz.