Son yılların en merak konusu olan tüp bebek ve tüp bebek tedavisi hakkında bilmeniz gereken tüm detayları sizin için bir yerde toplama kararı aldık. Öncelikle tüp bebek dedikleri şey nedir sizlere ondan bahsedelim. Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu yönteme tüp bebek tedavisi denmektedir. Rutin cinsel ilişkiye girerek çocuk sahibi olunamadığı durumda çiftin doktor kontrolünde belirli bir tedavi süreci geçirmesinin ardından yumurtalıklara sperm enjekte edilerek çocuk sahibi olabilmesinin sağlanmasına tüp bebek tedavisi denilmektedir. Dilerseniz tüp bebek nedir başlığımızı birlikte inceleyelim. 

Tüp Bebek Nedir?

Kadının rahmindeki rahatsızlık nedeni ile yumurtanın rahim dışarısında döllenmesi ve sonra rahme yerleştirilmesi işlemi ile elde edilen bebeğe tüp bebek denilmektedir. Çiftler evlendikten hemen sonra çocuk sahibi olmak istediklerinde ya da belirli bir süre korunmanın ardından çocuk sahibi olmak istediklerinde ilk iki ayda hamile kalamadıkları zaman hemen doktora başvuruyorlar. Aslında bu yanlış bir harekettir. En az bir sene ya da belki daha fazla beklenmelidir. Ardından tüp bebek tedavi yöntemine başvurulmalıdır. Bu sıkıntılı sürece girmeden önce muhakkak normal yollar ile hamile kalmak denenmelidir. Dilerseniz birlikte tüp bebek tedavisi nasıl yapılır ve şartları nelerdir aşağı kısımda inceleyebilirsiniz. 

Tüp Bebek Nedir

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?

Anne adayından toplanan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler laboratuvar ortamında döllenmesi sonucunda elde edilen en sağlıklı embriyonun rahme yerleştirilmesi yöntemine tüp bebek tedavisi denilmektedir. Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce hem anne adayının hem de baba adayının üreme kabiliyetleri değerlendirilerek işleme alınmalıdır. Ardından anne adayının yumurtalarının olgunlaşma sürecine girmesi için hormon tedavisine başlatılmaktadır. Ardından anne adayına çatlatma iğnesi yapılarak yumurtaların foliküllerinden çıkması sağlanmaktadır. Yumurta toplama işleminde transvajinal ultrason yardımı ile anne adayının olgunlaşan yumurtaları toplanır. 

Tam bu esnada baba adayından sperm hücreleri alınır. Laboratuvar ortamında bir araya getirilen üreme hücreleri ile döllenme sağlanır. Meydana gelen en sağlıklı tüp bebek ultrasonografi yardımı ile anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu işlem yapıldıktan yarım saat sonra çift evlerine gidebilir. Bazı durumlarda birden fazla embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda ise çoğul gebelikler meydana gelebilir. Peki tüp bebek şartları nelerdir?

Tam bu esnada baba adayından sperm hücreleri alınır. Laboratuvar ortamında bir araya getirilen üreme hücreleri ile döllenme sağlanır. Meydana gelen en sağlıklı tüp bebek ultrasonografi yardımı ile anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu işlem yapıldıktan yarım saat sonra çift evlerine gidebilir. Bazı durumlarda birden fazla embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda ise çoğul gebelikler meydana gelebilir.

Tüp Bebek Şartları Nelerdir?

Tüp bebek yaptırmak için anne adayının 23 yaşını doldurmuş 40 yaşına ise henüz basmamış olması gerekmektedir. Kadın çalışıyor kadının, kadın çalışmıyor ise erkeğin SGK 900 gün prim 5 yıl sigorta girişinin olması gerekmektedir. 3 yıl evli olma şartı zorunludur. Üç yıl evli olan çiftler en az iki kez aşılama yaptırmak zorundadır. Lakin sperm sayısı 5 milyondan az olan baba adaylarında ya da düşük yumurta rezervi olan veya tüpleri kapalı durumda olan anne adaylarında 3 yıllık evlilik şartı aranmamaktadır. 

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır

Tüp Bebek Nasıl Olur? Aşamaları Nelerdir?

Bu kısımda sizlere tüp bebek nasıl olur ve aşamaları nelerdir maddeler halinde tek tek açıklamasını yapacağız. En ince ayrıntısına kadar öğrenebileceğiniz aşamaları nelerdir dilerseniz birlikte inceleyebiliriz. 

  1. Hormon tedavisi ile uyarılan yumurta yöntemi; bu yöntemde anne adayının canının yanmaması adına hafif sakinleştiriciler veya uyuşturucu etkisi olan ilaçlar kullanılarak yapılmaktadır. Boş bir iğne takılmış ultrason vajinal prob kullanılarak anne adayının yumurtalıklarından yumurta aspire edilir. 
  2. Yumurtalıktan alınan yumurtalar; alınan numuneler zaman kaybedilmeden laboratuvara gönderilir. 
  3. Sperm alınması; yumurta alımının aynı gününde baba adayından sperm örneği istenir. Meni içeriğinde sperm olmayan baba adaylarından cerrahi yol ile yumurtalıklarından sperm alınabilir. 
  4. Döllenmenin sağlanması için yumurta ve sperm birleştirilir; sperm ve yumurtalar bir petri kabında karıştırılır. Ardından laboratuvarda hazırlanan kültür ortamında bir araya getirilerek döllenmeleri beklenir. 
  5. Döllenmiş yumurtalar anne adayının rahmine yerleştirilir; döllenme gerçekleştirildikten sonra embriyo gelişimi takip edilerek uygum günde transfer işlemi gerçekleştirilir. 
  6. Gebelik testi yapılır; embriyo transferinin üzerinden yaklaşık iki hafta geçmesinin ardından hamileliğin oluşup oluşmadığını anlamak adına gebelik testi yapılır. 

Tedavi Süresi Kaç Gündür?

Tüp bebek tedavi süresi başından bitene kadar ki süreç aşama aşama değişmektedir. İlk aşama olarak yumurtalıkların ilaçlarla uyarılması 12 – 14 gün sürebilir. Ardından yumurta toplama ve sperm ile döllenmesi yaklaşık 36 saat sürmektedir. Son olarak döllenen yumurtanın anne adayının rahmine yerleştirilmesi ve laboratuvardaki takip süreci maksimum 5 gün sürmektedir. Yani toplamda tüp bebek tedavisi maksimum 21 gün sürmektedir. Tüm işlemlerin bitmesinin ardından yani 21 günün sonunda yaklaşık iki hafta sonra gebeliğin olumlu olup olmadığını öğrenmek için test yapılmaktadır. 

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek tedavisi kaç defa denendiği önemli değildir. Ama ilk denemede başarı oranı genç kadınlarda (35 yaş altı) yüzde altmış gibi bir rakam ile sonuçlanırken 40’lı yaşlardan sonra yüzde 20 lere düşmektedir. Yaş ilerledikçe oran ne yazık ki düşmektedir. Bu yüzden tüp bebek tedavisine normal yollar ile gebe kalınamadığı takdirde ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir diyebiliriz. 

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Yaklaşık 11 adet ilaçı bulunan tüp bebek tedavisinde ilaçlar sıralama ile şu şekilde ilerlemektedir; ilk olarak Klomifen ilacı kullanılmaktadır. Tablet şeklindedir ve adet döneminin 5 ila 9 günleri arasında kullanılır. İkinci olarak Human Menopozal Gonadotropinler (HMG) kullanılmaktadır. Ardından Uriner FSH ilacı kullanılmaktadır. Üçüncü olarak Rekombinant FSH ilacı kullanılmaktadır. Sonrasında ilaçlar şu şekilde sıralanır; Gonadotropin Relasing Hormon Agonistkeri (GnRHa), GnRH Antagonistler, Human Koryonik Ganodotropini (çatlatma iğnesi), Progesteron, Letrazol, Folikasit, Dostinex Tablet olarak sıralanmaktadır. Tüp bebek tedavisinde ilaçlar ile zorlu bir süreç gibi görünsede sonunda bir bebek sahibi olmak paha biçilemezdir. 

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Tüp Bebek Tedavisinde Soru Ve Cevap

Bu kısımda sizler için tüp bebek hakkında merak edilen tüm soruları ve cevapları sizler için derledik. Dilerseniz kafanızdaki tüm soruları aydınlatabilmek adına birlikte soru ve cevapları inceleyebiliriz. 

Yumurta Nasıl Toplanır?

Vajinal ultrason probuna steril şartlarda takılan bir yön gösterici eşliğinde iğne ile vajinal yoldan yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. 

Embriyonun Rahime Tutunması İçin Ne Yapmalı?

Rahme kan akışı teşvik edilmeli, yiyecekler baharatlı tercih edilmeli, rahim ve karın bölgenize masaj yapmalısınız, sağlıklı yağlar tüketmelisiniz, reçetesiz ilaçlardan kaçınmalısınız, bolca su tüketmelisiniz. 

Transfer Sonrası Sürekli Yatmak Gerekir Mi?

Transfer sonrası 1 saat doktor kontrolü altında ve ta sitesi üzerine yatmak yeterli olacaktır. 

Cinsel İlişkiyi Etkiler Mi?

Tedavinin planlanma sürecinde cinsel ilişki yaşamanın herhangi bir tehlikesi yoktur. 

Transfer Sonrası Normal Hayatıma Dönebilir Miyim?

En fazla 1 gün sonra normal hayatınıza dönüş yapabilirsiniz. 

Embriyo Transferi Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk birkaç gün ağır sportif hareketler yapılmamalı, vajinal enfeksiyona karşı havuza girmek önerilmez, kurşun içerebilecek boya ve sıvılara maruz kalınmamalıdır, ağır şeyler kaldırılmamalıdır, sigara ve alkol içilmemelidir. 

Dondurulmuş Embriyo Transferinde Gebelik Şansı Artıyor Mu?

Dondurulmuş embriyo transferinde bir miktar daha yüksek gebelik oranı elde edilebilir. 

Sperm Sayısının Çok Az Olması Durumunda Ne Yapılır?

Menide hiç sperm olmaması durumunda testis içinde cerrahi olarak sperm alınması gerekir. 

Tüp Bebek Tedavisinde Blastokist Transferi Nedir?

Kısaca laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun 5. Veya 6. Gelişim gününde kadına transfer edilmesidir. 

Tüp Bebek Tedavisinde Özel Bir Diyet Uygulanmalı Mıdır?

Tüp bebek yolculuğuna çıkan çiftler için diyet her zaman olduğu gibi önemlidir. 

Tüp Bebek Sonrası Düşük İhtimali Yüksek Mi?

Tüp bebek yöntemi ile gebe kalan kadınlarda düşük riski, doğal yollar ile gebe kalanlara göre daha yüksektir. Bu yüzden tüp bebek tedavi sonrası çok daha fazla dikkat edilmelidir.