Yapılan tehditlere karşı içgüdüsel Şafak istemsiz bir şekilde verilen tepkiyi öfke olarak adlandırmaktayız. Öfke kontrol, zorlaştırdığı takdirde insan kendisine veya karşısındaki insana yönelik zarar verebilir ya da incitebilir. Öfke kontrol edilmesi kolay ama kişinin kendisini kontrol edememesi ile zorlaşan bir durum olmaktadır. Öfke kontrol edilmeli ve kişinin karşısında kim olursa olsun asla incitici davranışlarda bulunmaması gereken bir durumdur.

Öfke kontrol bozukluğu var ve tedavi yöntemleri arıyor iseniz makalemiz tam size göre demektir. Aslında öfkenizi kontrol altına almaya çalışma düşüncesi bile başlı başına bir yöntemdir. Ama elbetteki bu öfke kontrol İçin yeterli olmamaktadır. Tedavisi var mı diye soracak olursanız öfke kontrol altına alabilmeniz için elbette ki tedavisi bulunmaktadır. Peki, öfke kontrol bozukluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Dilerseniz makalemizin devamında sizlere maddeler halinde sunmuş olduğumuz yazımıza göz atabilirsiniz. 

Aşırı Öfke Kontrol Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Aşırı öfke kontrol kişinin öfkelendiğinde ve sinirlendiğinde kendisine ya da karşısındaki insana zarar verme eğiliminde bulunmasıdır. Öfke aslında kişinin kendisine hem bedenen hem de ruhen zarar verdiği bir şeydir. Öfke kontrol bozukluğu kesinlikle uzman kişiler tarafından yardım alınması gereken bir durumdur. Yardım alınmadığı takdirde bu durum ilerledikçe geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. Dilerseniz birlikte aşırı öfke kontrol bozukluğu tepkiler ve belirtiler nelerdir bunları inceleyelim. 

  • Eğer yakın çevreniz tarafından öfke kontrol bozukluğuna dair uyarılar alıyor iseniz,
  • İş yerinde olan olaylara çok fazla tepkiler veriyor iseniz,
  • Günlük rutin hayatınızda çoğu zamanınız kızgın geçiyor ise, 
  • Karşınızdaki insana karşı intikam duygusu oluşuyor ya da kin besliyorsanız,
  • Sinirlendiğinizde ya da öfkelendiğinizde saldırganlaşıyor veya saldırganlık duygusunu içinizden geçiyorsanız bu belirtiler aşırı öfke kontrol belirtileri olmaktadır. 

Öfke Kontrol Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

Kesinlikle öfke kontrol edilmesi gereken bir davranıştır. Kontrol edilmediği takdirde kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Öfke kişinin aslında iradeli bir şekilde davranarak kontrol altına alabildiği bir durumdur. Öfke kontrol bozukluğu ileri seviyelere ulaştığında kişi karşısındaki insana ya da kendisine ciddi şekilde zararlar verebilmektedir.

Bunun önüne geçebilmek için öncelikle hastalığı kabullenmek ardından da uzman kişiler tarafından tedavi görmelidir. Öfke kontrol bozukluğu kolay görünse de aslında zor bir süreçtir. Bu öfkeyi tetikleyen çocuk ve erken yaşlarda cinsel saldırı görmüş kişilerde de meydana gelebilir. Peki öfke kontrol bozukluğu hastalıkları nelerdir dilerseniz birlikte inceleyelim. 

Sebepleri Nelerdir?

  • Çocuklukta yaşanan olaylar: çocuk yaşlarda geçirilen travmalar ya da kötü olaylar kişi büyüdüğünde tetikleyebilir ve öfke kontrol bozukluğuna sebep olabilir. 
  • Stresli hayat: yaşanılan hayatın öfke kontrol bozukluğunda ne yazık ki büyük katkısı vardır. Kişinin stresli bir hayatı var ise çözümü öfkelendiğinde dışa vurarak kendisine ya da karşısındakine zarar vermekte bulabilir. 
  • Aile içi şiddet: kişi çocukluğundan bu yana bulunduğu ailede şiddet uygulandığını görüyorsa bu durum büyüdüğünde öğrendiğini uygulamaktan geçebilir. 
  • Maddi sorunlar: ne yazık ki ülkemizde maddiyatta oldukça önemlidir. Kişi kendisinin ya da karşısındakinin beklentilerini maddi anlamda karşılayamıyor ise bu öfke bozukluğuna neden olabilir. 
  • Epileptik karakter: olay anında vurup kırıp dağıtarak ardından pişman olunması durumuna denmektedir. Sonrasında pişmanlık söz konusudur ama ne yazık ki iş işten geçmiş olmaktadır.
  • Depresyon: ağır depresyona giren insanlar öfke kontrol bozukluğuna neden olabilir. Depresyona giren insanlar içine döner ve zamanla büyük bir patlama yaşayabilir. 
  • Madde kullanımı: madde bağımlılığı ağıt bir yüktür. İnsanlar bağımlı olduğu maddeleri bulamadığında ya da bulamayacağını düşündüğünde oldukça agresif bir yapıya bürünür. Buda öfke kontrol bozukluğuna neden olmaktadır. 
  • Zayıf iletişim becerileri: iletişim becerileri kuvvetli olmadığında ve kişi karşı tarafa anlatmak istediğini aktaramadığında öfke kontrol bozukluğu ortaya çıkabilir. 
  • Yas tutmak: yaş tutmak ya da birini kaybetmek ve acısını yaşamak oldukça zorlayıcı bir dönemdir. İnsan sevdiği birini kaybettiğinde acısını bastırabilmek adına içindeki öfkesini dışarı çıkarabiliyor. Buda öfke kontrol bozukluğuna neden oluyor. 

Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

  • Kalp Hastalıkları: kalp hastalıkları kişinin öfke kontrol bozukluğuna neden olabilir. Kalp hastalığı olan insanlar genellikle stres içerisinde yaşadıkları İçin bu durum öfke kontrol bozukluğunu tetikleyebilir. 
  • Hiper Tansiyon: hiper tansiyon strese ve sıkıntıya bağlı bir hastalıktır. Bu nedenle kişi strese girdiği zaman öfke kontrol bozukluğu yaşayabilir. Bunun İçin tedavi görmeli ve önlemini almalıdırlar. 
  • Şeker Hastalığı: şeker hastalığı genellikle kişi sinirlendiğinde nüksetmektedir. Hal böyle olunca öfke kontrol bozukluğu kaçınılmaz olmaktadır. 
  • Ruhsal Bozukluklar: adı üstünde zaten ruhsal bozukluk hastalığında ne yazık ki öfke kontrol bozukluğunu da peşinden getirmektedir.
Öfke Kontrol Bozukluğu

Öfkemi Kontrol Etmek İçin Ne Yapmalıyım?

Eğer öfke probleminiz var ve öfkemi kontrol etmek için ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız makalemizin bu kısmı tam size göre demektir. Problemlerinizin arkasına saklanmaktansa çözüm odaklı olduğunuz takdirde öfke kesinlikle çok daha hafif bir probleminiz haline gelecektir. Öfke bozukluğu çözüm odaklı düşünüldüğünde üstesinden gelinmeyecek bir şey kesinlikle değildir.

Öfke kontrol iradeli insanlar İçin aslında oldukça kolay çözümlü bir sorundur. Öncelikle bu konuda kendinize güvenmeli ve aslında çok basit çözümler ile kendinizi sakinleştirmeyi öğrenmelisiniz. Peki öfke kontrolü nasıl sağlanır gibi sorularınız var ise öncelikle ne yapmalıyım diye kendinize sormalısınız. Sizlere ne yapmanız gerektiği konusunda birkaç tüyo verelim. 

  • Eğer öfkelenmeye başladığınızı hissediyor iseniz kendinize derin nefesler alacak zaman tanımalısınız. 
  • Öfkelendiğiniz insana karşı bunu sakin bir şekilde nedenleri ile birlikte ifade edin. Karşınızdaki insana öfkelendiğiniz konuda kendinizi ifade ettiğinizde sizi öfkelendirmemek için dikkatli olacaktır. 
  • Günlük rutinlerinize sporu dahil etmelisiniz. Özellikle kum torbası çalışmak öfke kontrol bozukluğuna çok iyi gelebilir. 
  • Eğer stresli bir ortamda stresinizin arttığını hissediyorsanız kendinize kısa zamanlar tanımalısınız. Böylelikle kendinizi kontrol edebilecek zamanı kendinize tanımış olursunuz. 
  • Sizi öfkelendiren olaylara daha çok çözüm odaklı bakmayı denemelisiniz. İyi yönlerini de görmeye gayret gösterirseniz bu sizi öfkelendirmeyecektir. 
  • Tartışma ve öfkelenme anlatınızda kesinlikle “ sen” dili yerine “ ben” dilini tercih etmelisiniz. Bu şekilde kendi hatalarınızı da fark edebilir ve öfkenizi en aza indirebilirsiniz. 
  • Öfkeniz zamanla kine dönüşebilir.  Bunun önüne geçmelisiniz ve kin duygusundan arınmalısınız. 
  • Gerginliğiniz artmaya başladığında konuyu mizah yaparak değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde olayı yatıştırmış olacaksınız. 
  • İletişim ve algı becerilerinizi geliştirmek öfkenizi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. 
  • Eğer tüm bunları deneyerek öfkenizi kontrol altına alamadıysanız profesyonel bir yardım almaktan asla çekinmemelisiniz. Çünkü unutmamalısınız ki öfke kontrol bozukluğu kesinlikle size ve çevrenizdeki insanlara zarar vermektedir. 

Öfke Kontrol Bozukluğu Tedavisi Var Mı?

Öfkenizi kontrol altına almak İçin öfke kontrolü tedavisi arayışı içerisindeyseniz, öfke kontrol ile ilgili aradığınız tüm detayları makalemizde bulabilirsiniz. Öfke kontrol bozukluğu tedavisi aslında tamamen kişinin kafasında büyüttüğü ve iradeli insanların üstesinden geleceği bir hastalıktır. Eğer öfke kontrolünüzün olmadığını düşünüyorsanız öfke kontrol testi yaptırabilirsiniz. 

Peki bu test için kime başvurmalıyım? Diyorsanız elbette ki işinin ehli psikologlara başvurabilirsiniz “Psk. Kağan AY Kimdir“. Kesinlikle destek alınmalı ve bunu acizlik olarak görmemelisiniz.