Uzmanlar son günlerde çocuklarda görülen Strep A vakalarındaki artışlar nedeniyle uyarılar yapmaya başladı. İngiltere’de pek çok çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan Strep A yeniden gündeme gelmeye başladı. Virüs ve bakteriler kış aylarında insanların kapalı ve kalabalık ortamlarda daha çok bulunması nedeniyle daha hızlı üreme imkanı buluyor.
Virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezse ciddi hastalıklara ve sorunlara yol açmaktadır. Beta olarak bilinen Strep A hastalığı da bunlardan biridir. Peki Strep A nedir? Belirtileri nelerdir? Strep A nasıl bulaşır?
Strep A Nedir?
Boğaz ağrısına neden olan streptokokun (kısa adıyla Strep) birçok türü bulunmaktadır ancak en endişe vereni şüphesiz A grubudur. Grup A Streptokok bakterilerinden olan Strep A boğazda ve ciltte bulunan bulunan bir bakteri türüdür. Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar boğaz ve bademcikte ortaya çıkar. Strep A bakteri türü kızıl hastalığına, impetigo ve selülit gibi enfeksiyonlara nadiren de olsa yaşamı tehdit eden toksik şoklara sebep olmaktadır.
Tedavi edilmediğinde kalbe veya böbreklere ciddi zararlar verebilmektedir. Strep A bakterisi vücudun farklı bölgelerine yayılarak boğaz iltihabı, sinüs, kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Halk arasında Beta olarak bilinen Strep A hemen hemen her grup ve yaştan insanda enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir. Ancak bazı gruplar daha fazla risk altındadır. Bağışıklık sistemi zayıf olanlara, çocuklara, yaşlılara, kronik rahatsızlığı bulunan hastalara ve hijyen kurallarına dikkat etmeyenlere Strep A bulaşma ihtimali de daha fazladır.
Strep A Belirtileri Nelerdir?
Ciddi rahatsızlıklara yol açabilen Strep A hastalığının tanı ve tedavisi çok önemlidir. Peki Strep A belirtileri nelerdir?
- Boğaz Ağrısı
- Ağrılı yutkunma, yutkunmada güçlük
- Yüksek Ateş
- Ciltte kızıl döküntüler
- Boğazda beyaz iltihaplanma
- Lenf bezlerinde büyüme
- Damakta görünen kırmızı noktalar
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
- Mide ağrısı
- İştahsızlık
- Bulantı, kusma
Strep A Nasıl Bulaşır?
Strep A grubu bulaşabilen bir enfeksiyondur. Bu nedenle bulaştan korunmak önemlidir. Strep A hasta veya taşıyıcı kişilere sarılmak, onlarla tokalaşmak, hapşırma, öksürük gibi yollarla bulaşabilir. Hasta kişilerin havluları, kaşıkları ortak olarak kullanılmamalıdır. Kişisel hijyene önem vermek de Strep A bulaşma ihtimalini azaltmaktadır. Antibiyotik tedavisine başlanan hastalarda en geç 48 saat sonra bulaştırıcılık sonlanmaktadır. Tedavisi başlanmayan hastalarda ise bu bulaştırıcılık süresi 3 haftaya kadar uzamaktadır.
Tedavisi Nedir?
Boğaz ağrısı ve ateş şikayeti olan hastalara boğazda beyaz iltihaplanma ve lenf bezlerinde büyüme eşlik ediyorsa Strep A ihtimali düşünülmelidir. Vakit kaybetmeden boğaz kültürü alınması gerekmektedir. Kültür testinin pozitif çıkması durumunda acilen antibiyotik tedavisine başlanılması gerekmektedir. Strep A enfeksiyonu bulunan kişilere bol sıvı alımını ve istirahat önerilir.
Boğaz enfeksiyonlarına genellikle virüsler sebep olmaktadır. Bu nedenle boğaz enfeksiyonlarında genel olarak antibiyotik tedavisi kullanılmamaktadır. Ancak Strep A bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur ve kalp romatizması ve böbrek iltihaplanması gibi sorunlara yol açabildiği için antibiyotik tedavisi şarttır. Strep A ciddi rahatsızlıklara neden olduğu için de erken dönem tedavisi hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle belirtiler sizde bulunuyorsa; acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.