Besin değeri yüksek olan soya filizi Türk mutfağında çok alışık olmadığımız ancak tüketildiğinde sağlık üzerinde oldukça önemli faydalara sahip olan soya filizinden bahsediyor olacağız. Raf ömrü oldukça kısa olan soya filizinin bu nedenle tüketimi önceye kıyasla daha azalmıştır. Mikro her küller olarak da bilinmekte olan soya filizi özellikle Doğu Asya mutfağında oldukça sık kullanılmaktadır. Günümüzde Türk mutfağında da yer edinmiş olan soya filizini market reyonlarında bulmak mümkündür. İçeriğinde vücut için faydalı vitamin ve mineralleri barındırmakta olan soya filizinin vücuda sağlamış olduğu faydalara yer vereceğiz.

Soya Filizi: Besin Değerleri Nelerdir?

Soya filizi içerik açısından oldukça kaliteli zengin besin değerlerine sahiptir. Bu başlık altında ise hangi besin değerlerini ne kadar içerdiğinden bahsediyor olacağız. 100 gram soya filizi üzerinden paylaşacağımız besin değerleri bir porsiyon tüketimi sonucunda daha az miktarlarda olmaktadır. 

C vitamini, folik asit, çinko, demir, lif ve potasyum açısından oldukça zengin olan soya filizi, salatalarda çiğ olarak tüketilmesi sonucunda besleyici özelliği daha da artmaktadır. 100 gram soya filizinde yaklaşık 122 kcal kalori mevcut iken, orta boy bir porsiyon (12 gram) soya filizinde yaklaşık 15 kcal kalori bulunmaktadır. 

100 gram Soya filizinde;

  • Kalori: 122 kcal
  • Lif: 1.1 gram
  • Karbonhidrat: 9.6 gram
  • Demir: 2.1 mg.
  • Kalsiyum: 67.0 mg.
  • Potasyum: 484.0 mg.
  • A Vitamini: 11.0 IU 
  • C Vitamini: 15.0 mg. 
  • Protein: 13.1 gram
  • Kolesterol: 0.0 mg. 
  • Yağ: 6.7 gram

Soya Filizinin Faydaları Nelerdir?

Yukarıdaki başlıkta soya filizinin 100 gramında ne kadar besin değeri mevcut olduğundan bahsettik. Bu başlık altında ise sağlık üzerindeki faydalarından bahsediyor olacağız. 

Soya Filizinin Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık Sistemini Desteklemektedir: Soya Filizi

Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde en önemli rolü vitamin ve mineraller üstlenmektedir. Bunların başında da C vitamini gelmektedir. Yetişkin bireylerde günlük C vitamini ihtiyacı kadınlarda 75 miligram, erkeklerde ise 90 miligram civarındadır.  100 gram soya filizi ise Yaklaşık 15 miligram civarında C vitamini içermektedir.  Sonuç olarak günlük C vitamini ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır. 

Ayrıca demir minerali C vitamini kadar bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Yetişkin bireylerin vücudu günde  2 ila 3 miligram kadar Demir mineraline ihtiyaç duymaktadır. Yaklaşık 100 gram kadar soya filizi, içerdiği 2.1 mg. demir ile günlük ihtiyacın neredeyse tamamını karşılayabilmektedir. 

Böylece soya filizi tüketimi ile C vitamini alarak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine, Demir minerali ile de enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olunabilir. Vücut içerisindeki hücrelerin güçlü kalabilmesini sağlayabilmek mümkün olmaktadır. Ayrıca vücuda zarar verebilen patojenlerin öldürülmesini  sağlayabilmesi ile demir mineralinin önemini gösteren barda çalışmalar mevcuttur.  

Soya Filizi Kemik Gelişimine Yardımcı Olmaktadır

Yapılan birçok araştırma 50 yaş üstündeki kadınların %50, erkeklerin ise %25’lik kısmında hayatının bir bölümünde osteoporoz sebebiyle kemik erimesi yaşayabileceğini göstermektedir. Soya filizi içeriğinde Manganez  minerali bulunmaktadır. Manganez kemiklerin güçlenmesi için büyük ölçüde önem taşımaktadır. D vitamini,  kalsiyum,  magnezyum,  bor, Bakır çinko ile birlikte kombine edildiğinde Özellikle kadınlarda kemik kütlesinde iyileşme  gözlemlenmiştir.  Bu nedenle Manganez içeren soya filizi Osteoporoz riskinin azalmasında yardımcı olmaktadır.

Stres Kaynaklı Kaygının Azalmasına Yardımcı Olmaktadır

Kadınların yaklaşık olarak %60’lık kısmında yaşamlarının bir bölümünde endişe yaşıyor olması ve bu durumdan erkeklerin de etkileniyor olması söz konusudur. Beyinde yer alan nörotransmitterler uyku ve ruh hali üzerinde doğrudan etkiye sahiptir ve ve özellikle C vitamini eksikliği sonucunda önemli olan bu transmitterlerin üretiminde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için özellikle kadınların daha sakin  olmasına yardımcı olacak C vitamini içeriği zengin besinler tüketmeleri tavsiye edilmektedir. İşte bu noktada soya filizi önemli C vitamini kaynağı besinlerden biridir ve tüketilmesi önem taşır. 

Soya filizi tüketen kadınlarda depresyon, kaygı ve stres halinin azaltılmasında destek olup olmadığını tespit etmek için C vitamini dahil birçok vitamin ve minerallerin kullanılması ile yaklaşık 14 çalışma gerçekleştirilmiştir. Avustralya’daki bir üniversite tarafından derlenmiş olan bu araştırma özellikle C vitamininin kadınlarda ortaya çıkan strese karşı tepki olarak endişe halinin azaltılmasında etkili sonuçlar doğurduğu sonucuna varılmıştır. 

Göz Sağlığında Destek Olmaktadır

Folat minerali göz ve göz sağlığında önem taşımaktadır. Soya filizi ise Folat içeriği sebebiyle gözlerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Bazı klinik araştırmalar, yaş ile bağlantılı olarak AMD yani maküler dejenerasyon ile ilgili bilgi vermek ve diyet programına B6 vitamini, B12 vitamini ve Folik asit mineralinin eklenmesi sonucunda en minimum seviyeye gönderilebileceğini gösterebilmek amacıyla yapılmıştır. 

AMD( maküler dejenerasyon), 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen göz rahatsızlıklarından biridir ve görme kaybına sebep olmaktadır. Nedeni ise retinanın merkezine yakın bir noktada konumlanmış küçük bir noktadır. Sonuç olarak keskin görüş verebilen makulaya zarar vermektedir. Bu nedenle vitamin ve mineral içeriği zengin olan soya filizi beslenme listesine mutlaka eklenmelidir. 

Koroner Kalp Rahatsızlığı Riskini Azaltmaktadır

Amerika’daki bir kuruluş tarafından yayınlanmış olan bir rapora istinaden K vitamini, kalp rahatsızlığının görülme ihtimalinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Kan damarlarında kalsiyumun birikmesini önlemeye yardımcı olan K vitamini kanın pıhtılaşması süreci için gerekli bir mineraldir. Bu durum ise kardiyovasküler rahatsızlık riskini düşürebilmektedir. Bu nedenle K vitamini içeriği zengin olan soya filizi beslenme listesine alınmalı ve uygun porsiyonlarda tüketilmelidir. 

Soya Filizi Beslenme Listesine Eklenmelidir?

Soya filizi, bir çok sebze ve et ürünlerinin yanında hem lezzet katması hem de sunumu güzelleştirmesi için tercih edilen bir besin maddesidir. Salatalarda, sandviçlerde, et ve sebze tabaklarında kullanımı söz konusudur. Özellikle Asya mutfağında daha sık olarak kullanılmakta olan soya filizi, içeriğinde bir miktar lif ve yok denecek kadar az yağ içermektedir. Yüksek miktarlarda ise vitamin ve mineral içermektedir. 

Lezzetli bir tercih olan soya filizi ile ilgili yapılan araştırmalarda stresin sebep olduğu kaygıların azaltılabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz gibi bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, kalp rahatsızlıklarında, göz rahatsızlıklarında ve kemiklerin güçlenmesinde tedavi gücüne sahip sağlıklı bir besin maddesidir. Taze olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu nedenle tüketilmeden önce de taze olduğundan emin olunmalıdır. Bekletilmiş ürünün tüketilmesi faydadan çok zarar veriyor olacaktır. Bu nedenle marketlerde günlük olarak satışa sunulan soya filizi satın alınmalıdır. 

Soya Filizi: Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Soya filizinde kontaminasyon potansiyeli mevcuttur. Gelişerek nemli ve sıcak ortamlarda flizlendirilererek üretimleri söz konusudur. Bu durum ise bakterilerin büyümesi için uygun ortamları oluşturmaktadır. Bu nedenle bazı durumlarda tüketilmesi sakıncalı olabilmektedir. Herhangi bir rahatsızlık ve devam eden bir tedavi söz konusu ise mutlaka doktora danışmadan tüketilmemesi tavsiyemizdir. Ayrıca porsiyonlarda aşırıya kaçmamalı ve mümkün olduğunca çiğ olarak tüketilmelidir.