Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek sağlıklı bir yaşam sürmek bizim elimizde. Doğru ve dengeli beslenerek sağlıklı hayata merhaba diyebilirsiniz. Spor yaparak, zararlı alışkanlıklardan uzak durarak ve yediklerimize dikkat ettiğiniz taktirde uzun ve sağlıklı bir hayat sizi bekliyor olacaktır. Üstelik bunun için uzun diyet programlarına, karmaşık detoks sularına ihtiyacınız yoktur. Günlük olarak tüketmeniz gereken besinleri öğrenerek ve bunları beslenme programımıza ekleyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmeniz mümkün.
Neler Var?
Günlük Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?
Peki vücut direncini artıran, almanız gereken günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayan ve düzenli olarak tüketilmesi gereken aynı zamanda uzun ve sağlıklı bir yaşam garanti eden besinler nelerdir?
Ceviz
İçeriğinde çok fazla omega3 barındıran cevizin enfeksiyon giderici özelliği bulunmaktadır. Günlük olarak tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Kalp ve şeker hastalığına iyi gelmesinin yanında düzenli tüketildiği taktirde bağışıklık sistemini korur, kansere yakalanma riskini de azaltmaktadır. Aynı zamanda Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı da korur.
Domates
Her gün mutlaka tüketilmesi gereken besinler içerisinde domates ilk sırada yer alır diyebiliriz. Yaz aylarında kahvaltınıza bolca dahil ettiğiniz domatesi kış için de hazırlayarak her mevsimde sofranızda yer almasını sağlayabilirsiniz. Güçlü bir antioksidan olan domates bu özelliği ile yaşlanmayı geciktir. Enfeksiyona karşı bedeninizi korumanın yanında kolesterolü ve kan basıncını düşürür.
Yumurta
Eğer sağlıklı bir yaşam istiyorsanız; tam bir protein deposu olan yumurtayı sofranızdan eksik etmemelisiniz. Yapısında yüksek oranda A, D, E ve B vitaminleri içermektedir. Günde bir tane haşlanmış olarak tüketilen yumurta günlük ihtiyacınız olan demir ve çinko minarelerinin önemli bir kısmını da karşılamanızı sağlar. Daha enerjik olmanızın yanı sıra uzun süre de tok tutmaktadır.
Somon Balığı
Somon Balığı en güzel anti aging gıdasıdır. İçerdiği omega3 sayesinde beyni ve kalbi korur. Kan şekerini düzenleyerek ani yükselişleri engeller. Ruh halinizi dengeler. Yapısında bulunan protein, D vitamini ve kalsiyum sayesinde sağlığınızı korur.
Sarımsak
Doğal bir antibiyotik kaynağı olan sarımsak için her derde devadır desek yeridir. Kokusu nedeniyle uzak dursak da bu mucizevi besin iyi bir yaşam için günlük beslenmenizde yer almalıdır. Besin değeri oldukça yüksek olan sarımsak vücudu virüs ve bakterilerden arındırır. Antiseptik özelliği sayesinde yaraları kolay bir şekilde iyileştirir. Salgın hastalıklara karşı koruma sağlar.
Brokoli
Brokoli tam bir kanser savardır. Vücut dokularında bulunan iltihaplanmayı azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak kronik hastalıklarla savaşmanıza da yardımcı olur. Aynı zamanda beyin ve sinir sistemini de desteklemektedir.
Yeşil Çay
Yeşil çayın sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Yapısında bulunan sağlıklı mikro bileşenler sayesinde zinde kalmanıza yardımcı olur. Her gün 1-2 fincan tüketilen yeşil cay, sizi hastalıklara karşı korur. Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur.
Limon
Limonda bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. C vitamini sağlıklı bir yaşam için oldukça gereklidir. Eksikliği çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Her gün bir limon tüketmek günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılar. Böbrek kumu ve böbrek taşının oluşumunu engeller. Sindirimi kolaylaştırarak kilo kontrolüne yardımcı olur.
Yaban Mersini
Yaban mersini de çok güçlü bir antioksidan kaynağı olması nedeniyle kanserin düşmanıdır. Bu küçük meyvenin faydaları saymakla bitmiyor; sindirim sitemini düzenlerken, şeker hastalığına da iyi geldiği bilinmektedir. Hafızayı güçlendirir ve kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlar. Her gün tüketeceğiniz bir kase yaban mersini uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmenize katkı sağlar. Dilerseniz dondurulmuş veya kurutulmuş olarak da bu meyveyi tüketebilirsiniz. Ayrıca vücutta oluşan enflamasyonu azaltmaya da yardımcı olmaktadır.
Kuruyemişler
İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle oldukça faydalı bir besin olan kuruyemişler, miktarı kontrol altında tutularak tüketilmelidir. Yeterli ve dengeli şekilde tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendirir. Unutkanlığı önler.
Avokado
Avokado kolesterolünüzü dengelemeye yardımcı olan muhteşem bir besindir. Görme duyumuzu güçlendiren lutein isimli antioksidanı içermektedir. Düzenli tüketimde gözleriniz çok daha iyi görecektir. Kalp dostu olan avokado kalp ve damar hastalıklarınıza karşı sizi korur.
Nar
Nar vitamin deposu olan bir besindir. İçeriğinde folik asit A, C, ve E vitaminlerini bulundurur. Kalp hastalıkları, Alzheimer ve obezite ve şeker hastalıklarına karşı korur. İçeriğinde bulunan antioksidanlar hücrelere zarar veren yapılarla savaşarak daha sağlıklı ve genç görünmenize olanak tanır.
Soğan
Antibiyotik ve anti bakteriyel özelliği sayesinde salgın hastalıklara karşı koruma sağlar. Enfeksiyonlara karşı oldukça güçlü bir ilaçtır. İçeriğinde olan vitaminler sayesinde parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur. Kemiklerinizi güçlendirir.
Süt Ürünleri
Doğumdan itibaren ilk besin kaynağımız olan süt gelişim için de oldukça önemlidir. Organik olan sütlerin yetişkinlik döneminde de tüketilmesi gerekmektedir. İçeriğinde bulunan kalsiyum kemikleri güçlendirir. Probiyotik olan süt ürünleri ise sindirim sisteminizi düzenlemenize yardımcı olur.
Zeytin Yağ
En sağlıklı yağ olan zeytinyağını yemeklerinizden eksik etmemelisiniz. Zeytin yağda bulunan tekli doymamış yağlar kalp sağlınızı korumanıza yardımcı olur. Tansiyon ve kolesterolde olan yükselmeleri engeller. Maksimum fayda sağlamak için mutfağınızda kullanmış olduğunuz yağın sızma zeytinyağı olmasına dikkat etmelisiniz.