Günümüzde if diyeti ya da intermittent fasting olarak da bilinen aralıklı oruç, günü 2 bölüme ayıran ve yemeğin ne zaman yenmesi gerektiğini belirten bir beslenme modelidir. Kişiye ne yemesinden ziyade hangi vakitte yemesi gerektiğini söyleyen aralıklı oruç, planlı ve sürdürülebilir açlık periyotları oluşturmak adına kurulu yeni beslenme düzenidir. Glikojen rezervleri, öğünlerdeki besin dengeleri, beslenme saatleriniz ve açlık sürenizle ilgilenen bir beslenme yaklaşımıdır. Aralıklı orucun temel amacı, yiyeceklerin tüketildiği zaman aralığını kontrol edebilmektir. Aralıklı oruç nedir, nasıl yapılır sorularının yanıtları kişinin yaşam tarzına ve alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir.

Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?

Yeme saatlerini belirleyen aralıklı orucun farklı uygulama metotları bulunur. Aralıklı oruç nasıl yapılır, sorusu kişiden kişiye göre değişebilir. Her uygulama metodunda günde 8 saat aç kalma prensibine bağlı kalınır. Yaygın aralıklı oruç yöntemleri, günde 16 saatlik ya da haftada iki kez 24 saat oruç tutmayı içerir. 16:8 metodu, en sık uygulanan IF yöntemlerinden biridir. Günün 16 saati su ve asitsiz/şekersiz içecek tüketiminin dışında aç geçirilir. Beslenme, geri kalan 8 saate sıkıştırılır. Bu IF yöntemini akşam yemeğinden sonra yememek ve kahvaltıyı atlayarak yapabilirsin. Beslenme için izinli olunan saatlerde protein ve sebze ağırlıklı öğünler tercih edebilirsin. Bir diğer seçeneğin ise iki öğün atlayıp 24 saat aç kalmaktır. Bu yöntemde birbirini takip etmeyen bir ya da iki gün seçilir. 24 saat boyunca yemek yemekten kaçınabilir, haftanın geri kalanında normal bir şekilde beslenebilirsin. Ye-Dur-Ye yöntemi olarak da bilinen bu metodu akşam yemeğinden akşam yemeğine ya da kahvaltıdan kahvaltıya uygulayabilirsin.

Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruç diyeti nedir, sorusuna yanıt ararken genellikle sekiz saat boyunca, yalnızca belirli bir zaman aralığında ya da tek bir günde yemek yemeyi içeren programlar karşına çıkar. Farklı yöntemler içeren aralıklı oruç diyetinin temel prensibi uzun süre aç kalarak vücudunu dinlendirmektir. Yeme aralıklarını düzenleyerek aralıklı oruç diyetine başlayabilirsin. En popüler aralıklı oruç saatleri; 16:8, 5:2 ve haftada bir ya da iki kez 24 saat oruç tutmadır. Aralıklı oruç diyetini yaparken; öncelikle karbonhidrat alımını düşürmen gerekir. Makarna, ekmek, hamur işi gibi yüksek karbonhidratlı gıdaları tüketmekten kaçınmalısın. Protein içeren et ve süt ürünleri, yumurta, baklagil türleri, balık ve lifli gıdalar ile beslenmek senin için uygun olacaktır. Diyet boyunca kalorisiz ve şekersiz sıvılar, kahve, su, siyah çay veya bitki çayları gibi içecekleri tüketerek yağ yakma hızını arttırabilirsin. Oruç döneminde fast food gıdalardan uzak durmalısın!

Aralıklı Oruç

Aralıklı Oruç Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç, gün içinde kısa süre içinde yemek yemeyi ya da düzenli kısa süreli açlıkları içeren bir beslenme tarzıdır. Diğer diyet sistemlerine kıyasla takip edilmesi daha kolaydır. Aralıklı oruç diyeti, esnek olduğundan seni bedensel ve ruhsal açıdan rahatlatır. Aralıklı oruç diyetinin yararları şöyle sıralanabilir:

•           Oruç diyeti, büyüme hormonunu yükseltir. Büyüme hormonu, kas kazanımı ve yağ yakımı açısından önemlidir.

•           İnsülin duyarlılığını arttırır ve insülin seviyesinin azalmasını sağlar.

•           Vücuttaki iltihaplanmaları azaltarak yaşlanmayı geciktirir.

•           Hücreleri onarır ve yeniler. Böylece yaşam kaliten yükselir.

•           Uyku kaliteni yükseltir ve güne daha enerjik başlamana yardımcı olur.

•           Doygunluk hissini arttırır.

Aralıklı oruç diyetinin faydalarını deneyimleyebilmen için beslenme programının sağlıklı besinler ile planlanması ve gün içinde gereksinim duyduğun besin ögelerinin alınması önemli bir husus teşkil eder. Aralıklı oruç diyetinde salatalara, çorbalara, meyvelere ve sebzelere yer verebilirsin. Sen de aralıklı oruç diyeti yapmak istiyorsan Juico seninle! Juico aralıklı oruç programını satın alabilir, birbirinden zengin içeriğe sahip senin için hazırlanan menülerin tadını çıkarabilirsin!

Juico