Hücre yenilenmesinde ve onarımında etkin rol oynayan retinol, a vitamini olarak bilinir. Cilt bakımında vitaminlerin önemi oldukça fazladır. Retinol da a vitamini içerdiği için birçok markanın ilgi odağı olmuş durumda. Peki, retinol nedir, cilde faydaları nelerdir? Nasıl uygulanır? Gelin birlikte inceleyelim. 

Retinol Nedir?

Cildin kendini doğal yollardan yenilemesine yardımcı olan retinol, asitin sentezlenmesi ile üretilir. Vücut tarafından üretilmenin yanı sıra retinol içeren gıdalar ile de alınabilir. Hücre yenilenmesi ve onarımında oldukça etkili olduğundan anti aging cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Sivilce kremleri veya yaşlanma karşıtı olan ürünlerde kullanılmasının yaninda tek başına da cilt bakım urunu olarak kullanılabilir.

Retinol Nedir, Cilde Faydası Nelerdir?

  • Cilde aydınlık verir: Ciltteki pul pul olan görünümü giderek daha pürüzsüz bir cilt sağlar. Renk eşitlemesi sağlayarak cilde ışıltı kazandırır.
  • Cilt lekelerini iyileştirir: Hücre yenilenmesini hızlandırarak cildinizde oluşan lekeleri tedavi eder.
  • Sivilce görünümünü giderir: Yağlı olan ciltlerde düzenli kullanımda sebum miktarını dengeleyerek gözeneklerin tıkanmasını engeller.
  • Kırışıklık görünümünü azaltır: İçerdiği kolajen ve elastin sayesinde teninizi yaşlanma etkilerine karşı korur. Kırışıklık görünümünü azaltırken, yenilerinin oluşmasını da geciktirir. 
Retinol Nedir Cilde Faydası Nelerdir

Cilt Bakımında Ne İşe Yarar?

Diğer cilt bakım ürünlerinin aksine retinol, sadece yüzeydeki ölü deriyi temizlemek ile kalmaz. Cildin orta tabakası olan dermise nüfuz ederek elastin ve kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle ince çizgilerinin görümünü azaltmada daha etkilidir. Cilt yüzeyi için de peeling etkisi yaratan retinol sivilce ve siyah nokta oluşumunu da engellemeye yardımcı olur. Düzenli kullanımda gözeneklerin tıkanmasını engeller. Yeni kan damarlarının oluşumunu destekleyerek cilt rengini eşitlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur. Doğru kullanım ile birlikte cilt hastalıklarını tedavi ettiği bilinmektedir. 

Retinol Cilde Nasıl Uygulanır?

Tüm bu faydaların yaninda retinol, cildinizde hafif yan etkilere sebep olabilir. İlk defa kullanacak kişilerin cildi tahriş etmemesi için dozaj ayarlaması yapması ve kullanım şekli cildi tahriş etmemesi için oldukça önemlidir.

  • Retinolü yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte hafta iki defa kullanmanız yeterli olacaktır. Uzmanlar ortalama 30’lu yaşlardan itibaren kullanımı tavsiye etmektedir. Yüz ve boyun için 4-5 damla retinol yeterli olacaktır. Temizlenmiş cilde parmaklar ile direkt olarak uygulanabilir. 
  • Cilt bakım ürünleri ile retinol kullanıyorsanız; ek gıda takviyesi olarak kullanmamanız gerekmektedir.
  • Cilt yenilenmesi uyku sırasında daha yoğun olduğu için retinollü gece kullanmanız hücre yenilenmesini daha çok hızlandıracaktır. Güneş ile etkileşime girdiği için lekelenmeye neden olabilmektedir. Bu nedenle gündüz kullanımı tavsiye edilmemektedir. Gündüz rutinlerinizde ise en az 30 faktör güneş koruyucu krem kullanmalısınız.
  • Tahrişe neden olmaması açısından asit bulunduran içerikler ile birlikte kullanmanız önerilmemektedir. Beraberinde nemlendirici kullanarak cildinizin tahriş olmasını engelleyebilirsiniz. 
Retinol Cilde Nasıl Uygulanır

Cilde Zararlı Mı? Kimler Kullanamaz?

Tüm bu faydaların yaninda retinol asit içerdiği için bazı ciltlerde hassasiyete ve kuruluğa neden olabilmektedir. Bazı durumlarda ciltte soyulma yaptığı için kuru ve hassas bir cilt yapısına sahip kişiler kullanırken dikkat etmelidir. Kronik bir cilt rahatsızlığınız bulunuyor ise doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız. Gebelik ve emzirme durumlarında retinol kesinlikle kullanılmamalıdır.

Retinol Hangi Gıdalarda Bulunur?

Besinlerde önceden oluşturulmuş olan a vitamini retinol olarak adlandırılır. Retinol hayvansal gıdalarda bulunan aktif bir a vitaminidir. Retinol bulunduran gıdalar şunlardır:

  • Et (özellikle karaciğer)
  • Balık 
  • Kümes hayvanları 
  • Süt ve süt ürünleri (özellikle tam yağlı ürünler)
  • Yumurta