Kolejen nedir ve ne işe yarar? Yüzünüzde sarkmalar ve kırışıklıklar mı var? Kas ve kemik ağrılarımı çekiyorsunuz? Bütün bunların kolajen ile ne ilgisi var demeyin! Kolajen bir protein türüdür. Güzelliği ve sağlığı korumak için gerekli bir bileşendir. Ayrıca demir, kolajen sentezi için vazgeçilmezdir. Tanıdık bir besin olan kolajenin nasıl çalıştığı ve nasıl alınacağı konusundaki anlayışımızı derinleştirelim! Kolajenle ilgili bu yazıyı mutlaka okuyun.

Kolajen nedir? Ne İşe Yarar?

“Kolajen” nedir? Kolajen Vücudun Önemli Bir Bileşenidir.

Kolajen, vücudumuzu oluşturan proteinlerin yaklaşık %30‘unu oluşturan bir protein türüdür. İnsan derisini, bağ dokularını, kemikleri, kıkırdakları, kan damarlarını ve gözün kornea tabakası gibi vücudun tüm dokularını oluşturur. Kolajen, dokuları ve hücreleri birbirine bağlayan bir yapıştırıcı gibi davranan ve vücut oluşumu ve fonksiyonun normalleşmesi için temel bir bileşen olan lifli bir proteindir.

Cilt ayrıca kolajen ile ilgilidir. Deri (cilt), epidermis ve dermis adı verilen katmanlardan oluşur. Epidermis, suyu tutmak ve vücut ısısını korumak gibi vücudu dışarıdan koruma rolüne sahiptir ve dermis, epidermisin içindeki cildin sıkılığını ve elastikiyetini koruma ve sürdürme rolüne sahiptir. Kolajen, bu dermisin yaklaşık %70‘ini oluşturan bir bileşendir. Kolajen, sağlığın ve güzel cildin korunmasında önemli bir rol oynar, ancak aslında vücuttaki kolajen miktarı yaşla birlikte azalma eğilimindedir.

Bunun nedeninin yaşla birlikte kolajen üretme yeteneğinin zayıflaması olduğu düşünülmektedir. UV ışınlarından ve kuruluktan da zarar gördükleri için vücudun hem içinde hem de dışında kolajeni azaltan birçok başka faktör vardır. Peki  vücudumuzda kolajen azaldığında ne olur? Şimdi kolajenin vücutta nerede ve nasıl çalıştığına daha yakından bakalım.

Kolajen Ne İşe Yarar?

Cilt cildi destekler ve sıkılık oluşturur. Cilt sarkar, artrit, göz yorgunluğu gibi şikayetler meydana gelir. Kolajen, güzellik ve sağlıkla derinden ilişkili bir bileşendir, ancak tam olarak ne işe yarar? Kollajen azaldığında, aşağıdaki şeylerin meydana geldiği söylenir.

  • Cilt sarkması, kırışıklıklar
  • artrit
  • osteoporoz,
  • damar sertliği 
  • göz yorgunluğu ve presbiyopi
Kolajenin İşlevi Nedir?

Kısacası, kolajen bu belirtilerle yakından ilişkilidir. Kolajen cildimizde bol miktarda bulunur ve cildimizin esnekliği,güzelliğinden de sorumludur. Kolajen cildi destekler ve sıkılık oluşturur. Ve elastin, kolajeni bir arada tutan ve cildi bir nevi esnek yapan bir bileşendir. Ayrıca ciltte nemin tutulması için gerekli bir bileşen olan hyaluronik asit eklenir ve bu da cildin durumunu büyük ölçüde etkiler. Kolajen ve elastin sırasıyla proteinlerdir ve hyaluronik asit bir protein değildir, ancak hyaluronik asit üretmek için enzim proteini gereklidir.

Bu şekilde proteinler cilt (veya cilt) ile yakından ilişkilidir ve kolajen bundan sorumlu bileşenlerden biridir. Kolajen sadece deride değil aynı zamanda kemik ve kıkırdakta da bulunur. Kemik denilince akla ilk gelen bileşen kalsiyumdur ancak kemiklerde kolajene bağlı kalsiyum gibi mineraller bulunur ve kolajen bir temel görevi görür. Kolajen, kalsiyumun kolonizasyonuna yardımcı olur ve eklemlerin kıkırdağında bulunur ve bir kayganlaştırıcı görevi görür. Ayrıca kemik yoğunluğu ve kemik kalitesi kemiği güçlendirmek için önemli faktörlerdir ancak kemik kalitesi kollajen tarafından güçlendirilir.

  • Bu nedenle, kolajen eksikliği osteoporoz ve artrite neden olabilir.
  • Bu arada, kemikleri birbirine bağlayan bağlar ve tendonlar da kolajenden yapılmıştır.
  • Ayrıca, kan damarlarının duvarları da kolajenden oluşur .
  • Kollajenin elastik yapısı sayesinde sağlıklı kan damarları esnek ve güçlü hale gelir.

Kollajen ayrıca kan damarlarının duvarlarındaki yaraları onarma işlevine de sahiptir. Yaşla birlikte kolajen azaldıkça kan damarları esnekliğini kaybeder ve sert kan damarları haline gelir. Bu durum arteriosklerozdur.

kolajen eksikliği

Yukarıdakilere ek olarak, gözün kristalin merceğinde ve korneasında bulunan kolajen gözü sağlıklı tutar. Kolajen aynı zamanda tırnak, saç, diş eti ve yaraların onarımında rol oynar, bu nedenle kolajen varlığı her yerde önemlidir.

Demir, Kolajen Sentezi İçin Gerekli Bir Besindir

Kollajen, demir desteği ile amino asitlerden ve C vitamininden sentezlenir. Vücudun çeşitli dokularını oluşturan kollajen, vücutta kolajen üretebilmek için demire ihtiyaç duyar. Kollajen, demir desteğiyle amino asitler ve C vitamininden yapılır, bu nedenle vücudunuzda yeterli miktarda demir bulundurursanız, etkili bir şekilde kolajen sentezleyebilirsiniz.

Özellikle kadınların adet görme veya diyet nedeniyle dengesiz beslenme nedeniyle vücutlarında demir eksikliğine eğilimli oldukları söylenmektedir. Cildinizin durumuyla ilgili endişeleriniz varsa, kolajenin yanı sıra demir de alın.

Kolajenin Ne Olduğunu ve Nasıl Elde Edileceğini Öğrenelim

Size kolajenin bir protein türü olduğunu söylemiştim ama kolajenin ana bileşeni, esansiyel olmayan amino asitler olan “glisin” ve “prolin” yani parçalanmış proteinler ve prolinden yapılan “hidroksiprolin“dir .

Protein vücudun bir bileşenidir ve bir enerji kaynağı olarak önemli bir besindir .

İnsan vücudu yaklaşık 100.000 çeşit proteinden oluşur ve kaslar, iç organlar, kemikler, deri, saç, kan, hormonlar ve enzimler için bir malzemedir. Protein, amino asitlerin karmaşık bir şekilde birbirine bağlandığı bir bileşendir ve gıdalarda bulunan amino asitlerin türü ve miktarı farklılık gösterir. Yüzlerce amino asit olduğu söylenir, ancak 20 tanesi insan vücudunun proteinleridir.

Vücutta sentezlenebilenlere “esansiyel olmayan amino asitler”, vücutta sentezlenemeyenlere “esansiyel amino asitler” denir.

Vücutta sentezlenemeyenlerin diyetten alınması gerekir ancak temel olarak günde 3 öğün ve normal bir beslenmeniz varsa, hem esansiyel amino asitlerin hem de amino asitlerin eksikliğinden endişe etmenize gerek olmadığı söylenir. Ayrıca kolajeni oluşturan amino asitler “esansiyel olmayan amino asitler”dir ve vücutta sentezlenir ancak dengesiz besleniyorsak diyeti gözden geçirmek ya da  besin takviyeleri ile takviye yapmak gerekecektir.

Proteini ağız yoluyla alırız, midede sindirime uğrar ve duodenumdan ince bağırsağa geçerek sindirim enzimleri tarafından “amino asitlere” parçalanır. Ayrışma ile üretilen amino asitler ince bağırsakta emilir, karaciğere gönderilir ve daha sonra tüm vücuda taşınır. Bu şekilde proteinler bir kez amino asitlere parçalanır ve daha sonra vücutta yeniden yapılır. Kolajen de diğer proteinler gibi amino asitlere ayrışır bu yüzden kolajen olarak çok yeseniz bile direkt bir etki bekleyemezsiniz deniliyor ama bu bir sonraki maddede detaylı anlatılacaktır.

Çok Fazla Kolajen Almalı mıyım?

Kolajen, güzellik ve sağlığın korunması için vazgeçilmezdir, ancak çok fazla kolajen almak daha mı etkili? Bir önceki bölümde bahsedildiği gibi, çok fazla kolajen tüketseniz bile, kolajen olduğu gibi emilmez ve kullanılmaz, amino asitlere ayrıştırılır ve ardından yeniden sentezlenir.

Bununla birlikte, kolajen parçalandıkça, bazılarının “Kolajen peptidleri” adı verilen küçük moleküllü amino asitler haline geldiği ve kolajen sentezini teşvik ettiği ortaya çıktı. Başka bir deyişle, sindirilen kolajenin kendisi doğrudan emilmez ve kolajen olarak kullanılmaz, ancak ayrışma işlemi sırasında üretilen kolajen peptidi ile vücuttaki kolajen miktarının artması beklenebilir gibi görünmektedir.

Ve Son Olarak Özet

Kolajenin bir tür protein olduğunu ve güzelliği ve sağlığı korumak için vazgeçilmez bir bileşen olduğunu gördük. Vücudunuzdaki kolajen miktarını korumak için, kolajen sentezi için gerekli olan protein ve kolajen ile birlikte C vitamini ve demir içeren besinlerle birlikte dengeli bir beslenmeye çalışın.

Proteinler, vitaminler ve mineraller  vücudta depolanamaz ve her gün tekrar tekrar sentezlenir ve ayrıştırılır. Dengeli ve ideal bir diyete yaklaşmak için günlük beslenmenizden çeşitli maddeler almanız önemlidir. Her şeyden önce, neden mevcut beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmiyorsunuz?

Bol Miktarda Kolajen İçeren Bir Tarif Paylaşalım:

Kolajen İçeren Bir Tarif

Bol miktarda kolajen ve umami içeren sığır tendonu. Ön işlem zahmetli ise haşlama satın alabilir veya düdüklü tencereniz varsa kısa sürede yapabilirsiniz ki bu da uygundur. Kırmızı domates, yeşil kabak, sarı pul biber, rengarenk ve vitamin yönünden zengin rengarenk sebzelerle kolajen alabileceğiniz bir tarif;

Malzemeler 4 kişilik:

  • Dana tendonu: 400g
  • Su (dana tendonu hazırlamak için): Uygun miktar
  • Uzun soğan: 10cm
  • Zencefil: 20g
  • Domateste haşlanmış dana tendonu ve renkli sebzeler için malzemeler
  • Kabak: 1
  • Sarı biber: 1
  • Soğan: 1/2
  • Sarımsak: 1 adet
  • Zeytinyağı: 1 yemek kaşığı
  • Domates konservesi: 1 kutu
  • Su: 1/2 su bardağı
  • Tuz ve karabiber: Uygun miktar
  • Maydanoz: Uygun miktar

Nasıl Yapılır?

  • (Dana Tendonunun Hazırlanışı)
  • Bir tencereye su ve dana tendonunu koyun ve kostik suyunun çıkması için yaklaşık 5 dakika kaynatın. Bir kevgir içinde kaldırın ve akan su altında yıkayın.
  • Tencereye tekrar su koyun ve yıkanmış dana tendonu, yeşil soğan ve dilimlenmiş zencefili yaklaşık 1 saat kaynatın.
  • Kaynattıktan sonra yemesi kolay parçalar halinde kesin.
  • Kabak, kırmızı biber ve soğanı lokma büyüklüğünde doğrayın.
  • Bir tavada zeytinyağını kızdırın,  doğranmış sarımsaklarla birlikte soğanları ekleyin ve yumuşayıncaya kadar kavurun.
  • Kabak, kırmızı biber ve dana tendonunu ekleyin ve hızlıca kızartın.
  • Su ve baharatları ilave edip bir süre kaynatın, ardından konserve domatesleri ilave edin ve 15-20 dakika pişirin.
  • Tuz ve karabiberle lezzetini ayarlayın, bir kaseye alın ve üzerine kıyılmış maydanoz serpin.

 Afiyet Olsun!