Saçın bilimsel açıklamasını yapacak olursak şayet, saç insan başında kafa derisi ya da bir diğer deyiş ile saç derisi dediğimiz kısımda bulunan kılların toplu bir bölgede birleşmesine denmektedir. Saçlarınızı sık sık kestirmek ve bakımlarını yapmak saçlarınızın hızlı büyümesine neden olur. Eğer merak ettiğiniz şey bir saçın büyüme hızı ortalama ne kadar diyorsanız bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Saçlarınız çabuk uzuyor ya da çok az uzuyor diye düşünüyorsanız bunun çözümü tamamıyla sizin saçlarınıza verdiğiniz ilgiden ve zamandan kaynaklanmaktadır.
Saç kılının büyüme hızı kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği gibi saçlarınızın bakımı ile de alakalıdır. Erkek saç teli kalınlığı kesinlikle hormonlar ile alakalı bir yapıya sahiptir ve keza kadın saç teli kalınlığı da yine değişkenlik göstermesi ile bilinmektedir. Yeni doğan bebeklerde saçlar oldukça narin ve ince telli bir yapıya sahiptir. Bu durumlarda kesinlikle saç tipiniz yaş, ırk ve cinsiyet olarak değişkenlik gösterir.
İnsan Saç Renginin Tonları
İnsan saç renkleri tonlarının nereden geldiği merak konusu olmaktadır. Saç renklerimiz pigmentler tarafından belirlenmektedir. Pigmente göre değişen saç renkleri sarı ya da kırmızı veya mavi fark etmemeksizin değişkenlik gösterebilmektedir. Saç renkleri tanımı yapacak olursak eğer tonlarına göre kendi arasında ayrılmaktadır.
Mavi renkler olarak, kül veya soğuk tonlar, kızıl ağırlıklı renkler ya da altın veya sıcak tonlar olarak kendi arasında ayrılmaktadır. Boyalar kimyasal madde içerdiğinden bu söylemiş olduğumuz tonları renk karışımları ile yok edebilir veya istediğiniz tonu saçınıza ekletebilirsiniz. Saç tasarımcınız ile konuşarak dilediğiniz tonu saçınıza ufak boyalar katkısı yaptırarak ekletebilirsiniz. Ya da tam tersi zıt renkleri boyanıza ekleterek dilediğiniz tonu yok edebilirsiniz.
Saç Hastalıklarının Nedenleri
Saç diplerinizde sıkıntı var ise muhtemelen saç hastalıkları olmuşsunuzdur. Saç hastalıklarının birçok sebebi olabilir. Mikrobik hastalıklar sebebi olabilir, hormon bozukluğu olabilir, deri hastalıkları gibi birçok etkenden kaynaklı olabilir. Dilerseniz birlikte saç hastalıkları nedenlerine birlikte göz atalım.
Saç hastalıklarının Nedenleri Nedir?
- Hormonlardan kaynaklı olabilir,
- Hamilelikten kaynaklı olabilir,
- Mikrobik hastalıklar olabilir,
- Mevsim değişikliğinden kaynaklanabilir,
- Deri hastalıkları sebep olabilir,
- Genetik olabilir,
- Sağlıksız beslenmeden kaynaklı olabilir,
- Kullanılan ilaçlardan kaynaklı olabilir,
- Strese bağlı olabilir.
Saç Dökülmesinin Nedeni
Saç dökülmesinin birçok nedeni olabileceği gibi saç hastalıkları da bu sebeplerin başında gelmektedir. Bu sebeplerden çoğunluk olarak mikrobik hastalıklar sebebi olabilir ya da hormon bozukluğu da saç dökülmesine neden olabilir. En çok rastlanan durumlardan bir diğeri ise genetik saç dökülmesine bağlı ya da deri hastalıkları gibi durumlar olmaktadır.
Saç dökülmesinin nedenleri nedir?
- Stres Nedenli: saç dökülmesinde en çok görülen neden ne yazık ki strese bağlı olmaktadır.
- Kellik Belirtileri: eğer saç kellik belirtileri gösteriyor ise ve bu belirtiler erken yaşta oluyor ise muhtemelen genetik olmaktadır.
- Kalıtsal Saç Dökülmesi: kalıtsal saç dökülmesi erkeklerde en çok görülen saç dökülmelerinden bir tanesidir.
- Hatalı Diyetler Nedeni İle Saç Dökülmesi: özellikle hatalı yapılan diyetler saç dökülmesine birebir etkilidir.
- Mantar Hastalıkları Nedeniyle Saç Dökülmesi: birçok hastalığın neden olacağı gibi mantar hastalığı da saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesidir.
- Kullanılan İlaçların Saç Dökmesi: ilaçlara bağlı olarak saç dökülmesi gerçekleşebilir.
- Saçkıran Hastalığı Nedeni İle Saç Dökülmesi: hastalıklardan kaynaklı olarak saç dökülmesi gerçekleşebilir.
- Ağır Stresli Durumlar: hayat stresi saç dökülmesine birebir etkenlerden bir tanesidir.
- Aşırı Kilo Kayıpları: birden kilo vermek ve aşırı derecede kilo kaybetmek saç dökülmesine etkendir.
- Yüksek Dozda A Vitamini: vücudumuza giren yüksek a vitamini saç dökülmesinin en önemli etkenlerinden bir tanesidir.
- Anoreksi Ve Bulimia Nedeni İle Saç Dökülmesi: kendisini istifra ettirme hastalığı saç dökülmesine neden olmaktadır.
- Hamilelik Nedeni İle Saç Dökülmesi: hamilelikten dolayı değişen hormonlar nedeniyle saç dökülmesi sıklıkla görülmektedir.
Foliküllerinin Yapısı Ve İşlemi
Saçlarda saç foliküllerin oluşumu yapısı ve işlevi oldukça önemlidir. Tıbbı yöntemler ile saç yaptırmak ve yaptıracağınız kişinin folikül kavramını tanıması oldukça önemlidir. Saç kişi için oldukça önemlidir ve vücutta kendini gösteren en önemli yeridir. Kafatasımızda deride saçların kuvvetlenmesi ya da güçlenmesi için epitel yapıdaki hücreler çoğalır. Bu şekilde saç kökünü oluşturur.
- Yapısı: cildin dış kısmındaki tünel şeklinde saçım büyüdüğü bir yapıdır. Saç kökü proteinden oluşur ve kan damarları aracılığıyla beslenir.
- İşlevi: deri hücrelerindeki bu foliküler üniteler saç köklerini oluşturur. Kökte emzik adı verilen çıkıntılı alanlar vardır. Bu alanlar saç işlevi olarak bilinmektedir.