Yıllar geçtikçe artan kadına şiddet ne yazık ki oldukça can sıkıcı bir hal almaya başlamıştır. Kadınlarımızı bilgilendirmek amaçlı kadına şiddet hakkında kitaplar da çoğalmaya başlamıştır. Her kadınımız hakkını, kendini savunmalı ve her ne olursa olsun şiddetin her türlüsüne hayır demeli.
Neler Var?
Kadına Şiddet
Yalnızca kadına şiddete hayır diyerek değil bu yönde ciddi destekler vererek kadınlara destek olmalıyız. Ne yazık ki şiddet denildiğinde akıllara hep fiziksel şiddet gelmektedir. Hâlbuki maddi şiddet, sözel şiddet, hakaret, aşağılama, psikolojik şiddette en az fiziksel şiddet kadar önem taşımaktadır. Bu yüzden kadına şiddetin yalnızca fiziksel olanını değil her türlüsünü kınıyoruz ve her daim kadınlarımızın destekçisi oluyoruz.
Sade’ı Yakmalı Mı?
Kişiliği olduğu gibi hayatı da kimi zaman karanlıklarla dolu olan Sade’ın skandallar, rezaletler ve hapis yılları ile dolu dolu hayatını anlatmaktadır.
Yazar: Simone De Beauvoir
Cinsiyet Belası
Cinsiyetimizin doğduğumuzda belirlendiğini ancak bunun yalnızca fiziki bir ayrım olduğunu savunmaktadır. Cinsiyetimizin bize yüklediği roller çerçevesinde yaşadığımızı ve role büründüğümüzü anlatıyor.
Yazar: Judith Butler
Aile İçi Şiddet: Kadının Ve Çocuğun Korunması
Çocukların ve ailenin korunmasını ve desteklenmesini ele alan ve birçok ulusal projeye de yer veren bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Yazar: Prof. Dr. Aliye Mavili
Mutlaka aile içi şiddet ve mücadele yazımızı okuyun!
Nasıl Korunabilirdik? Şiddete Uğrayan Kadınlar Ve Çocuklar
Ev içi şiddeti bir deneyim olarak anlatıyor. Şiddet nasıl başlıyor? Evreleri nelerdir? Şiddetin altındaki gerçekler nelerdir? Gibi birçok soruların yanıt bulduğu bir kitaptır.
Yazar: Ural Nadir
Canına Tak Eden Kadınlar
Cinsel şiddet, psikolojik şiddet, dayak, manevi baskı, çocuğa yapılan şiddet gibi birçok şiddete maruz kalan kadınların kocalarını öldürme hikâyelerini anlatmaktadır.
Yazar: Sibel Hürtaş
Kadına Şiddet: Madalyonun Öbür Yüzü
Günümüzde artık kadınlar da çalıştıkları için ve elbette ki ekonomik güce sahip oldukları için erkekler eski güçlerini kaybettiklerini düşündüğü için artan şiddeti anlatmaktadır.
Yazar: Şadıman Şenbalkan
Dans Edemeyeceksem Bu Benim Devrimim Değildir
Evliliğin insan doğasına aykırı olduğunu esas olarak kadınları baskı altında tutmaya yaradığını düşünerek savunmaktadır. Ve bu şekilde kadınların cinselliklerini özgürce yaşamalarını engellediklerini düşünmektedir.
Yazar: Emma Goldman
Etin Cinsel Politikası
Vejetaryen bir kadının ele aldığı bu kitapta hep kadınların gördüğü şiddet hem de hayvanların katledilmesini konu alan bir kitap türüdür.
Yazar: J. Adams
Ölü Kadınlar Memleketi
Kocasını öldüren iki kadın ve karısını öldüren üç adam ile hapishanede iletişime geçerek neler yaşadığını an be an anlattığı bir kitaptır.
Yazar: Burçe Bahadır
Kutsal Kitaplar Açısından Kadına Yönelik Şiddet Ve Ayrımcılık
Kitapta kadına şiddet ve ayrımcılık üzerine durulurken, kutsal dinlerde kadının ne kadar önemli olup olmadığı da ve bu şiddetin tarihteki yerini de ele almaktadır.
Yazar: Aynur Eryiğit Bader
Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet
TÜBİTAK tarafından da desteklenen bu kitapta araştırmalar ile birlikte 1987 yılında yapılan Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşünden bu yana olan olaylar anlatılmaktadır.
Yazar: Elvan Aydemir, Dilek Karal
Feminist Dövüş Kulübü
Cinsiyetçi bir iş ortamında hayatta kalma rehberi, kendini değersizleştirmeyi bırak, neler yapabileceğini göster gibi birçok slogan ile kadının arkasında güç olan bir kitaptır.
Yazar: Jessica Bennett
Engellenmemiş Kızlar
Kız çocuklarının bastırılarak değil özgür yetiştirilmesi gerektiğini savunan bir kitap. Cinsiyet ve dış görünüşü ile yargılanmaması gerektiğini düşünen bir düşünce yapısını anlatmaktadır.
Yazar: Tanith Carey
Küçük Feministin Kitabı
İsveç’te yaşayan Ebba bir gazete haberini okurken adeta bir aydınlanma yaşar ve kadınlarla erkeklerin üzerine düşmeye ve araştırmaya başlar.
Yazar: Sassa Buregren
Eril Tahakküm
Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin yeniden üretiminde erkeklerin kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’lar üzerindeki tahakkümünü anlatmaktadır.
Yazar: Pierre Bourdieu
Manevi Taciz: Gündelik Hayatta Sapkın Şiddet
Bir insana zarar vermenin yolu fiziksel şiddetten geçmediğini anlatmaktadır. Bazen sözlerin, davranışların, hatta bakışın bile muhatabı için yıkıcı olabileceğini anlatmaktadır.
Yazar: Marie France Hirigoyen
Bela Bedenler
Tabiri caizse “Cinsiyet Belası” çalışmasında başladığı toplumsal cinsiyet kuramını geliştiriyor. Ve bu kuramı iktidarın cinsiyet ve cinsellik kavramı üzerinde durmaktadır.
Yazar: Judith Butler
Bilim Ve Cinsiyet Ayrımı
Kadının evrimi adlı yapıtın anaerkil klandan ataerkil aileye dek uzanan süreçte insanın evrimini inceleyen ve anaerkil toplumların varlığını belgeleyen bu kitabın devamı olarak belirtmektedirler.
Yazar: Evelyn Reed
Cariyeler Bacılar Yurttaşlar
Türkiye’de kadın araştırmalarında son yıllarda kuşkusuz çok yol alındı. Ancak bu araştırmaların toplumbilim çalışmalarına getirebileceği eleştirel bir bakışı gözardı eden zihniyetleri anlatmaktadır.
Yazar: Deniz Kandiyoti
Öldüren Erkeklikler Eşine Şiddet Uygulamış Cezaevindeki Erkekler
Kadına yönelik şiddet, eleştirel erkeklik incelemeleri ve toplumsal cinsiyet konularına ilişkin derin bilgiler vermektedir. Kadına şiddeti kınayan bir kitap olmaktadır.
Yazar: Gizem Çelik